APAH-RO: Numarul pacientilor cu hepatita creste in fiecare an

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) a realizat recent un sondaj in randul membrilor sai din care reiese ca 90% dintre pacientii respondenti au cunoscut cel putin o persoana nou-diagnosticata cu hepatita in ultimul an. Sondajul a fost organizat cu ocazia celei de-a IX-a editii a Conferintei Nationale care a avut loc in perioada 3-4 noiembrie, la Iasi. Jumatate dintre pacientii care au oferit raspunsuri in cadrul sondajului au declarat ca au intrat in contact cu mai mult de o persoana diagnosticata recent cu o afectiune hepatica. Desi pacientii recunosc ca lucrurile s-au imbunatatit in ultimul an pentru pacientii cu hepatite, continua sa existe chestiuni nerezolvate precum: accesul tuturor pacientilor la tratament, lipsa de informare, costul ridicat al analizelor, birocratia, numarul considerabil al persoanelor neasigurate sau timpul mare de asteptare.

“Potrivit datelor CNAS din 2016, aproximativ 3 milioane de romani erau neasigurati in sistem, fapt pentru care le este extrem de dificil sa aiba acces la diagnosticarea hepatitelor virale, respectiv sa poata fi inclusi in programe de tratament. Vorbind despre o boala infectioasa, usor transmisibila, consider ca este extrem de important ca autoritatile sa aiba in vedere masuri pentru aceasta categorie de persoane”, a declarat Marinela Debu, presedintele APAH-RO.

Recomandarea de catre medicii de familie a analizelor periodice pentru markerii hepatici si implementarea unui program national sunt cele mai importante solutii indicate de respondenti pentru prevenires si eliminarea hepatitelor. Pacientii declarat ca discriminarea continua sa fie un element important in viata lor, acestia fiind discriminati cel mai mult de prieteni, dar si la locul de munca sau cand merg la medic, in special la medicul stomatolog.

“Din pacate, pacientii care sunt discriminati decid sa ascunda boala fara sa-si dea seama de efectele negative pe care le pot genera. Recomandarea noastra este sa existe o buna cunoastere a drepturilor si obligatiilor atat din partea bolnavilor, cat si a comunitatii. APAH-RO desfasoara periodic campanii de informare si solicita tuturor factorilor de opinie si decizionali sa ni se alature”, a mai spus Marinela Debu.

Cu privire la modalitatile de informare preferate de pacienti, internetul se afla in top, urmat de ONG-uri sau asociatii de profil, iar abia pe locul al treilea se afla medicii. Punctual, referitor la noul tratament fara interferon pentru pacientii cu hepatita C, APAH-RO le propune autoritatilor urmatoarele solutii pentru a imbunatati programul: acces nediferentiat la tratament pentru pacienti, indiferent de stadiul bolii, rezolvarea problemei persoanelor neasigurate, mai ales a celor din mediul rural sau al celor din grupurile de risc, implementarea unui Program national pentru hepatite si imbunatatirea preventiei prin programe de screening accesibile, dar si prin introducerea obligatorie a markerilor hepatici la medicii de familie.

Romania si-a asumat obiectivul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) de eliminare a hepatitelor virale de pe lista problemelor de sanatate publica, prin reducerea numarului de infectii noi cu 90%, tratarea a 80% dintre pacientii identificati si  reducerea mortalitatii cu 65% pana in 2030, atrag atentia reprezentantii APAH-RO.

“Cand ne referim la hepatita cronica C putem avea o dubla abordare. Cea optimista se refera la faptul ca in ultimii doi ani s-a derulat programul de IFN-free prin intermediul CNAS, iar aproximativ 15.000 de pacienti vor fi tratati si vindecati (98%) pana in mai 2018. Pentru latura pesimista luam in calcul restul pacientilor cu forma activa de hepatita care nu au putut accesa programul avand un grad mai mic de fibroza”, a subliniat si dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase in cadrul Institutului “Matei Bals”.

Romania ocupa primul loc in Europa ca numar total de cazuri de hepatita C. De asemenea, tara noastra ocupa locul al patrulea ca rata a mortalitatii cauzata de afectiunile hepatice (44,5 decese la 100.000 de locuitori, in conditiile in care media europeana este de 15 decese la 100.000 de locuitori). In Romania sunt aproximativ 10% din cele 12 milioane de persoane care se estimeaza a fi infectate cu virusul hepatitei C in intreaga Europa: aproximativ 800.000 de persoane au hepatita cronica B, iar circa 600.000 au hepatita cronica C. Virsul hepatitei B este de 100 de ori mai infectios decat HIV si de 10 ori mai infectios decat cel al hepatitei C. Hepatita C este cea mai frecventa cauza a cancerului de ficat si una dintre cele mai importante cauze ale cirozei (20% din cazuri ajung la ciroza in 15 ani de la infectarea cu virusul C.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns