A fost lansata campania “Esti negatHIV? Testeaza-te si fii sigur!”

Miercuri a fost lansata in Romania campania “Esti negatHIV? Testeaza-te si fii sigur!”, campanie de promovare a importantei testarii si depistarii precoce a infectiei cu HIV. In cadrul campaniei, organizata in parteneriat cu UNOPA si Institutul “Matei Bals”, a fost lansat in Romania si un test autoadministrabil ce necesita doar o picatura de sange pentru depistarea HIV. Autotestul este distribuit in tara noastra de Mylan si poate fi achizitionat fara prescriptie medicala din farmacii, fiind sustinut si de materiale de informare si de consiliere.

Conform datelor furnizate de Comisia Nationala de Lupa Anti-SIDA din cadrul Institutului “Matei Bals”, peste 14.600 de pacienti cu HIV/SIDA sunt inregistrati in Romania, aproape jumatate dintre acestia cu varste cuprinse intre 25 si 29 de ani. Din numarul total de pacienti cu HIV/SIDA existenti la nivel national, peste 600 de cazuri au fost depistate pe parcursul anului 2016, in timp ce alti 300 au fost diagnosticati numai in intervalul ianuarie-iunie 2017.

“Infectia HIV nu mai reprezinta o problema terapeutica, insa este in continuare o problema de sanatate publica, sute de cazuri noi de pacienti cu HIV/SIDA fiind inregistrate in fiecare an. Testarea precoce sau atunci cand exista risc prezinta numeroase avantaje, atat pentru pacienti, care pot beneficia de servicii de sanatate eficiente cat mai rapid, cat si pentru sistemul de sanatate. Un diagnostic timpuriu poate duce la situatia in care pacientul are incarcatura virala nedetectabila si nu transmite virusul catre cei dragi si, in cele din urma, poate duce o viata normala si fara restrictii. Acest test autoadministrabil este pentru toata lumea”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului “Matei Bals”.

Testul pentru diagnosticarea HIV este destinat folosirii la domiciliu, fiind un instrument complementar de screening si vine in ajutorul persoanelor care vor sa se diagnosticheze rapid si in intimitate. In cazul obtinerii unui rezultat pozitiv, este necesara efectuarea unui test de laborator pentru confirmarea diagnosticului. Un rezultat negativ obtinut in perioada de “fereastra serologica” (aproximativ 3 luni interval de la momentul expunerii la riscul infectarii cu HIV si productia de anticorpi care semnaleaza prezenta virusului) nu poate fi luat in considerare.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns