Testari gratuite in Bucuresti pentru hepatita C, in perioada 16-17 octombrie

Societatea de Boli Infectioase si HIV/SIDA si Asociatia SOS Drepturile pacientilor au anuntat demararea unei noi campanii de testare gratuita pentru depistarea hepatitei C: “Hepatita C. Testeaza-te acum! Testeaza-te aici!”. Proiectul este realizat in parteneriat cu Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti.

Testarea se realizeaza cu ajutorul unor teste rapide din saliva, non-invazive, rezultatul fiind disponibil in 20 de minute. Realizarea testarii este facuta de medici voluntari, in cadrul unor caravane medicale organizate in puncte cu trafic maxim pentru facilitarea accesului populatiei. In zilele de 16 si 17 octombrie se vor realiza testari gratuite in Bucuresti, in Piata Unirii si Piata Bucur Obor, intre orele 9:00-17:00.

Infectia cronica cu virusul hepatitei C este o problema majora de sanatate publica la nivel global, estimandu-se ca in prezent peste 70 de milioane de persoane din intreaga lume sufera de aceasta afectiune. In cele mai multe cazuri, infectia cu virusul hepatitei C evolueaza spre ciroza si cancer hepatic. In Romania, prevalenta infectiei este de 3,3%, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana. Peste 650.000 de romani sunt infectati cu virusul hepatitei C, potrivit estimarilor medicilor. 80% din pacienti ar fi cu replicare virala, iar 99% dintre infectii apartin genotipului 1B, acestea fiind asociate cu un risc mai mare de aparitie a cirozei hepatice. Se estimeaza ca peste 550.000 de persoane prezinta o boala activa, progresiva.

Desi infectia cu virusul hepatitei C poate fi tratata cu ajutorul tratamentelor antivirale, multe dintre persoanele infectate nu stiu ca sufera de aceasta afectiune, din cauza naturii asimptomatice a bolii. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca la nivel mondial doar 20% dintre persoanele infectate stiu ca prezinta aceasta infectie si doar 10% din cei diagnosticati se afla sub tratament.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns