Peste 80% dintre cazurile de accident vascular cerebral ar putea fi prevenite

In 2010, accidentul vascular cerebral (AVC) a fost declarat drept urgenta de sanatate publica la nivel global. In lume, la fiecare doua secunde o persoana sufera un AVC si la fiecare cinci secunde o persoana moarte din cauza unui accident vascular cerebral. In Europa, accidentul vascular cerebral reprezinta a doua cauza de decese prevenibile. Si in Romania, accidentul vascular cerebral reprezinta o problema de sanatate publica, fiind a doua cauza de deces (54.000 de decese pe an), dupa bolile cardiovasculare.

80% din cazurile de accident vascular cerebral pot fi prevenite, deoarece sunt factori de risc modificabili, precum hipertensiunea arteriala, fibrilatia atriala, alte boli cardiovasculare preexistente, nivelurile crescute de colesterol, fumatul, obezitatea, diabetul, lipsa activitatii fizice sau dieta defectuoasa. Daca hipertensiunea arteriala si nivelul colesterolului sunt factori de risc a caror detectie a intrat in rutina cadrelor medicale, fibrilatia atriala ramane in peste 60% din cazuri nedetectata, deci circa o treime din accidentele vasculare cerebrale sunt cauzate de aceasta.

Vineri, 29 octombrie, a fost celebrata in intreaga lume Ziua Mondiala a AVC, avand drept scop principal cresterea gradului de constientizare a modalitatilor de prevenire si tratament a acestei afectiuni si asigurarea unei mai bune ingrijiri si sustineri a supravietuitorilor.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns