Interviu Prof. Dr. Eliot Sorel: Ingrijirea in primele 1.000 de zile de viata poate influenta capital evolutia sanatatii

Prof. dr. Eliot Sorel, reputatul medic de origine romana din cadrul George Washington University din SUA, fost presedinte al Asociatiei Mondiale de Psihiatrie Sociala, a avut amabilitatea sa ne acorde un interviu pe tema importantei ingrijirii in primele 1.000 de zile de viata si a efectelor pe care le poate avea o ingrijire de calitate asupra evolutiei ulterioare a sanatatii adultului. Dr. Eliot Sorel a subliniat necesitatea adoptarii la nivel global a unui nou model integrat si sistematizat, modelul “Total Health”, care sa asigure cresterea sustenabilitatii sistemelor de sanatate, dar si calitatea si accesibilitatea serviciilor medicale. “Total Health” a fost propus de dr. Sorel in 2013 si reprezinta un model integrat care reuneste medicina generala, specialistii psihiatri si specialistii in sanatatea publica.

GhidCabinet.ro: Cat este de importanta ingrijirea nou-nascutului si sugarului in primele 1.000 de zile de viata, in raport cu evolutia sanatatii fizice si psihice de-a lungul vietii?

Prof. dr. Eliot Sorel: Primele 1.000 de zile de ingrijire sunt considerate inca de la conceptie, cu toate ca nu putem vorbi initial decat de celule care se dezvolta. Insa primul trimestru de sarcina este, spre exemplu, extrem de important pentru dezvoltarea creierului copilului. Creierul are un rol primordial nu doar in dezvoltarea sistemului nervos, ci si pentru integrarea tuturor organelor, iar, in timp, joaca rolul de a regla relatia cu mediul inconjurator si relatiile sociale. In concluzie, ceea ce se intampla in primele trei luni ale vietii intrauterine este foarte important, iar daca in aceasta perioada se intampla ceva rau, acest lucru poate avea consecinte nefaste pentru restul vietii. Dupa nastere, la fel ca si in timpul sarcinii, este extrem de important ce face mama. Acest element are consecinte si pentru corpul mamei, dar si pentru fat si pentru viitorul nou-nascut. Somnul, nutritia, consumul de alcool sau de alte substante, aspectele de fitness, toate sunt foarte importante atat pentru mama, cat si pentru fat.

Primele zile ale vietii sunt foarte importante avand in vedere faptul ca este perioada in care un nou-nascut isi va dezvolta primele capacitati de incredere in alta persoana, se va simti bine ocrotit, bine hranit, iar acest lucru va contribui la dezvoltarea increderii in ceilalti. Acest lucru are un aspect fiziologic, dar si psihologic esential. Aceste prime componente ale vietii si ale sanatatii din punct de vedere fizic, psihologic si social se formeaza in aceste prime luni de la nastere, prin contactul intre mama si copil, prin alaptare, prin gestul de a-i canta copilului, prin povesti si printr-un mediu care e echilibrat si care nu presupune abuzul fata de niciun fel de substante, fie alcool, fie alte substante care pot avea consecinte nefaste pentru mama si pentru copil.

The 1st International Perinatal TOTAL Health Congress cu tema “Primele 1.000 de zile de viata” care va avea loc in Romania, la Sinaia, in perioada 27-30 iunie 2018 este primul congres de acest gen din lume pe aceasta tema specifica. Este si un eveniment simbolic organizat cu ocazia Centenarului Romaniei (In 2018 vor fi celebrati 100 de ani de la Marea Unire-n. red.)

GhidCabinet.ro: O calitate inalta a ingrijirii joaca inclusiv rolul de preventie?

Prof. dr. Eliot Sorel: Bineinteles, aceasta perioada a vietii joaca un rol foarte important de preventie daca tinem cont de sanatatea publica. Este vorba de conceptul de prevenire a bolilor, de protejare si promovare a sanatatii. Aceste 1.000 de zile formeaza fundatia de baza a sanatatii si trebuie promovate politici de protejare si ocrotire a sanatatii.

GhidCabinet.ro: Romania nu are in prezent un program coerent pentru a asigura o ingrijire de calitate in primele 1.000 de zile de la nastere. Ce tip de politici (pentru parinti si pentru cadrele medicale) ar trebui sa fie initiate in acest sens?

Prof. dr. Eliot Sorel: La inceput de secol XXI, trebuie sa avem in vedere care este situatia demografica actuala a Romaniei. La ora actuala avem de-a face cu scaderea populatiei. In acelasi timp, traversam si un fenomen de crestere a numarului de sarcini in cazul fetelor tinere, care raman insarcinate chiar si la 15 ani. Deci, avem imbatranirea populatiei si sarcini inregistrate la varste foarte mici. Avem nevoie de educatie in acest sens si de imbunatatirea nasterilor ca numar si in ceea ce priveste calitatea, dar si de a dezvolta competenta mamelor in ceea ce priveste ingrijirea. Este foarte dificil sa fii o mama competenta cand ai 13, 14, 15 ani. In ceea ce priveste politica “Mama si copil” in Romania, este nevoie sa avem o evaluare a aspectelor demografice, dar si a aspectelor care ar stimula cresterea numarului de sarcini.

GhidCabinet.ro: In Romania exista in prezent o polemica cu privire la siguranta vaccinarii. Ce ar trebui sa faca autoritatile pentru a combate opiniile contrare vaccinarii?

Prof. dr. Eliot Sorel: Problema cu privire la vaccinare exista nu doar in Romania, ci si in alte state. Exista o tendinta de a semana dubii in randul pacientilor cu privire la vaccinare. Din pacate, este un fenomen larg raspandit in toata lumea. Spre exemplu, si in Germania a fost instituita o amenda de 2.500 de euro pentru parintii care nu doresc sa isi vaccineze copiii. Aceasta problema reprezinta o provocare pan-europeana, globala si este nevoie de a informa, de a educa populatia, de a educa parintii si cu ajutorul mass-media despre consecintele nefaste ale lipsei vaccinarii de-a lungul vietii.

GhidCabinet.ro: Romania are onoarea de a gazdui in 2018 “The 1st International Perinatal TOTAL Health Congress”, dumneavoastra fiind co-presedinte al congresului. Care sunt, in opinia dumneavoastra, ideile cele mai importante pe care le promoveaza acest congres in domeniul ingrijirii perinatale?

Prof. dr. Eliot Sorel: Prin acest eveniment ne dorim sa transmitem importanta primelor 1.000 de zile de viata in ceea ce priveste ingrijirea. De asemenea, ne dorim sa transmitem necesitatea de a avea o colaborare transdisciplinara, nu doar la nivel de specialitate. Bineinteles, avem nevoie de specialitati, insa este nevoie de colaborare intre aceste specialitati. Dorim sa implementam modelul de integrare pe care l-am dezvoltat in ultimii ani si pe care l-am denumit TOTAL Health-Sanatatea totala. Total Health reprezinta o abordare integrate intre medicina de familie, sanatate mintala si celelalte specialitati si serviciile sociale. Pe baza acestui model, dorim sa dezvoltam un proiect. Este vorba despre colaborarea transdisciplinara intre specialitati. Rezultatele vor fi mult mai bune in cazul unei abordari integrative. Pe langa aspectele medicale, am avea si o folosire mai eficienta a resurselor.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns