Florian Bodog: Anul acesta au fost introduse pe listele de compensate si gratuite 33 de molecule inovatoare

Potrivit Ministerului Sanatatii, in acest an preturile a 55 de medicamente au scazut, cu valori cuprinse intre 10% si 80%. Este vorba atat de medicamente care fac obiectul unor contracte cost-volum-rezultat, precum cele pentru tratamentul hepatitei C, dat si despre medicamente din aria terapeutica a unor afectiuni neurologice si psihice, dar si pentru hipertensiune arteriala sau boli reumatismale, potrivit institutiei.

“Banii economisiti in bugetul destinat consumului de medicamente datorita diminuarilor de preturi la unele produse farmaceutice au fost bineveniti la buget pentru a acoperi costurile altor tratamente acordate in cadrul sistemului de sanatate. Asa cum se stie, banii nu sunt niciodata suficienti, nu doar in sistemul de sanatate din Romania, ci si in toata lumea. Insa, politicile publice de sanatate prevazute in Programul de guvernare au in centrul lor pacientul si prioritatea mandatului meu este asigurarea accesului pacientilor la tratamentele de care au nevoie”, a declarat Florian Bodog.

El a precizat si ca anul acesta lista de medicamente compensate si gratuite a fost actualizata trimestrial si au fost introduse 33 de molecule inovatoare. Aceste tratamente sunt destinate atat pacientilor care sufera de boli pentru care nu exista alternativa terapeutica, dar si pentru afectiuni oncologice, hematologice, diabet si HIV/SIDA. Ministrul Sanatatii a mai spus ca a solicitat intrunirea ministrilor UE in cadrul Consiliului ministrilor Sanatatii, pentru a identifica solutii pentru eliminarea exportului paralel de medicamente. Intrunirea va avea loc la Bruxelles, in data de 8 decembrie.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns