Colegiul Farmacistilor: Comertul intracomunitar de medicamente, o forma 100% legala de comert

Prof. dr. Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR), a atras atentia joi in cadrul unei conferinte ca activitatile de comert intracomunitar de medicamente reprezinta o forma 100% legala de comert. Prezent la Pharma Forum, eveniment desfasurat in Bucuresti in perioada 12-13 octombrie, Dumitru Lupuleasa a subliniat faptul ca tratatele Uniunii Europene interzic impunerea unor taxe cu efect de taxe vamale, fiind interzise si masurile care restrictioneaza cantitativ comertul intracomunitar.

“Comertul intracomunitar reprezinta o forma 100% legala de comert. Comertul intracomunitar nu afecteaza siguranta medicamentelor. Se poate chiar vorbi despre un plus de siguranta pentru ca medicamentele sunt reverificate in lantul de distributie si sunt reinscriptionate in limba statului unde sunt distribuite. Aceasta reinscriptionare este obligatorie. Producatorul nu poate sa interzica libera circulatie a marfurilor in UE”, a declarat Dumitru Lupuleasa.

El a precizat ca printre cauzele lipsei medicamentelor se numara alti factori in afara comertului intracomunitar de medicamente. “La nivel global se constata ca sunt cu totul si cu totul alte cauze ale lipsei medicamentelor, nu comertul intracomunitar. Exista medicamente care se fabrica sezonier, iar producatorii insisi pot decide sa opreasca productia pentru anumite medicamente. Lipsa medicamentelor a fost cauzata in Romania de clawback, de politica de preturi care impune cel mai mic pret din 12 state europene si de reducerea cu 35% a preturilor la medicamentele care isi pierd patentul. Acestia sunt factori care conduc la lipsa de medicamente. Numarul de medicamente care nu se mai gasesc in lantul de aprovizionare depaseste 2.500. Comertul intracomunitar reprezinta un instrument de realizare a concurentei in piata farma”, a declarat presedintele CFR.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Se încarcă...

Lasa un raspuns