CNAS: Peste 40.000 de pacienti, spitalizati cu tromboza venoasa profunda in 2016

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat ca in 2016 peste 40.000 de pacienti romani au fost internati in spital cu tromboza venoasa profunda. Anual, in intreaga lume, pe 13 octombrie este celebrata Ziua mondiala a trombozei. Aceasta celebrare are ca scop principal reducerea numarului de imbolnaviri si de decese cauzate de aceasta afectiune, prin cresterea nivelului de constientizare a cauzelor trombozei, a factorilor de risc, a semnelor si simptomelor acesteia, precum si a mijloacelor de preventie si tratament.

Tromboza, formarea unui cheag de sange in interiorul unui vas sangvin, este principala cauza de imbolnavire si deces din lume. Unul din patru decese la nivel global este cauzat de tromboza, iar 60% din cazurile de tromboza sunt asociate cu spitalizarea, ca urmare a imobilizarii prelungite in conditii de boala, conform datelor Societatii internationale de tromboza si hemostaza (ISTH).

In 2016, in Romania au beneficiat de tratament in spitalizare continua pentru tromboza venoasa 40.969 de pacienti, iar pentru tromboza arteriala 71.979 de pacienti, potrivit datelor CNAS. In ambulatoriu au fost tratati cu aceleasi diagnostice 17.409 pacienti. Riscul de tromboza poate fi redus printr-un stil de viata sanatos, dar si prin diminuarea imobilizarii prelungite a pacientilor in conditii de boala.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns