Campanie de testari gratuite pentru diagnosticarea cancerului mamar, derulata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) organizeaza si in Moldova o campanie de testari gratuite pentru diagnosticarea cancerului mamar. 8 din 10 femei care locuiesc in zonele rurale ale Romaniei nu au efectuat niciodata un control medical al sanilor. In lunile octombrie si noiembrie, peste 1.000 de femei vor beneficia de examinari gratuite menite sa depisteze cancerul de san. Aflata la a patra editie, campania “Nu am facut destul”, derulata de FABC, si-a propsu sa ajunga in acest an in cinci judete din zona Moldovei. Peste 9.000 de romance mor anual din cauza cancerului mamar. Specialistii trag un semnal de alarma si le indeamna pe femei sa isi faca lunar o autoexaminare a sanilor si, cel putin o data pe an, sa mearga la control la medicul specialist.

“Foarte multe femei se tem sa mearga la un control de specialitate, iar acest lucru nu face decat sa agraveze situatia. Cancerul de san este o boala care se trateaza cu succes in ziua de astazi, insa este extrem de important sa fie depistat in faza incipienta. 14% dintre femeile care au beneficiat anul trecut de controale gratuite prezentau suspiciuni de cancer de san. Iar aceasta cifra ar trebui sa traga un semnal de alarma in randurile autoritatilor competente. Tara noastra are nevoie de implementarea urgenta a unor programe de screening pentru depistarea cancerului de san”, a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC.

 

Caravana campaniei va ajunge in 14-15 octombrie in localitatile Tomesti si Ciure din judetul Iasi, iar in 21-22 octombrie in comunele Vanatori Neamt si Raucesti din judetul Neamt, in zilele de 28-29 octombrie  in comunele Falciu si Stanilesti, in 4-5 noiembrie in Balcani-Schitu Frumoasa si Bercesti Tazlau, iar in perioada 11-12 noiembrie vor beneficia de testari gratuite si femeile din comunele Udesti si Manastirea Humorului din judetul Suceava. Mai multe detalii pot fi gasite pe www.invingemcancerul.ro.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns