Petru Craciun, Cegedim: Politica actuala de preturi la medicamente este falimentara

Petru Craciun, directorul general al companiei de cercetare si studii de piata in domeniul farmaceutic Cegedim, a atras atentia miercuri ca politica actuala de stabilire a preturilor la medicamente in Romania este falimentara, avand in vedere faptul ca impune cele mai mici preturi din regiune, fiind asociata cu un risc ridicat de disparitie a numeroase medicamente de pe piata locala. El a precizat ca masura anuntata anterior de reducere cu 35% a preturilor actuale la medicamente si care nu a mai fos implementata ar fi putut avea efect de “cataclism” asupra sistemului de sanatate din Romania.

“Suntem cu totii victimele unei lipse de viziune pe care trebuie sa avem curajul sa o adresam. Romania are un sistem de ingrijiri de sanatate relativ tanar. Romanul a fost obisnuit sa astepte ceva gratis sau in urma unor mici atentii. Nu am reusit sa impunem mentalitatea in randul cetatenilor ca sanatatea e importanta si costa si ca e preferabil sa platim in fiecare luna cate putin in loc sa nu cheltuim nimic pe Sanatate si sa asteptam sa ne imbolnavim. Sistemul romanesc de asigurari de sanatate a fost compromis in Romania de la inceput prin introducerea termenului “social” care te indeamna sa stai linistit, vei beneficia de servicii fara sa platesti. Fondul de asigurari sociale de sanatate este constituit doar din contributii obligatorii pe care multi oameni incearca sa evite sa le plateasca. In schimb, sistemul de sanatate trebuie sa raspunda tuturor asteptarilor”, a declarat Petru Craciun. El a mentionat ca, in ciuda cresterii economice anuntate de Guvern, bugetul Sanatatii nu are cum sa atinga procentul din PIB promis de autoritati.

Directorul general al Cegedim a mai atras atentia si cu privire la modul actual de functionare al CNAS, dar si cu privire la modul actual de calcul al taxei clawback. “Avem doi fosti conducatori ai CNAS cercetati si pentru acest lucru nu exista nicio asumare politica, desi institutia CNAS a fost politizata de toate administratiile. Politicile care au inceput din 2009 si pana astazi sunt falimentare. Politica actuala a pretului la medicamente inseamna penurie. Sistemul actual prin care se calculeaza preturile la medicamente priveaza pacientii de acoperirea cu servicii si medicamente de care ar avea nevoie. Taxa clawback in forma actuala inseamna deturnarea competitiei corecte si ratarea sansei de a avea un raport calitate-pret bun si sustenabil in majoritatea ariilor terapeutice, a atras atentia Petru Craciun.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns