Marinela Debu, APAH-RO: Romania are nevoie de un plan integrat impotriva hepatitelor virale

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) a participat miercuri la summit-ul “Eliminarea hepatitei C in Romania”, organizat in Parlamentul European de Hepatitis B and C Public Policy Association. Marinela Debu, presedintele APAH-RO si vicepresedinte ELPA, a prezentat problemele cu care se confrunta pacientii romani si a accentuat necesitatea implicarii tuturor factorilor decizionali pentru a putea atinge obiectivul Organizatiei Mondiale a Sanatatii-eliminarea hepatitelor virale pana in anul 2030.

“APAH-RO militeaza pentru drepturile pacientilor cu afectiuni hepatice inca din anul 2009 si, mai concret, pentru o Strategie Nationala privind Hepatitele. In tot acest timp am incercat sa atragem atentia autoritatilor nationale si internationale, companiilor din domeniul farmaceutic, mass media si cetatenilor ca hepatita este o boala infectioasa cu impact public si multiple consecinte sociale si economice. De aceea, sistemul de sanatate romanesc are nevoie de un plan integrat care sa acopere etape cruciale precum preventia si screening-ul, diagnosticarea, tratamentul si monitorizarea pacientilor asa cum sustine si strategia OMS privind hepatitele virale”, a declarat Marinela Debu, presedintele APAH-RO.

Presedintele APAH-RO a facut referire la faptul ca OMS vorbeste despre eliminarea hepatitelor virale, pana in anul 2030, mentionand ca este important sa existe o viziune realista asupra situatiei din Romania-raspandire preponderent rurala, acces greoi la servicii medicale, multe persoane neasigurate etc. In cadrul conferintei, Corina Pop, secretar de stat in MS, a subliniat ca urmeaza sa apara o Strategie Nationala privind hepatitele B, C si D. Ea a mai vorbit despre demararea unui program de screening in doua faze pentru hepatitele B, C si D, mai exact formare si constientizare publica, respectiv serviciile concrete de depistare.

“Romania a evoluat in ultimii ani, dar mai sunt inca multe lucruri de rezolvat. Pe de o parte, exista pacienti care au acces la terapia cu interferon free, pe de alta parte lipseste vaccinul pentru hepatita B, inclus in schema obligatorie de vaccinare, sistemul de diagnosticare este greoi, iar accesul la tratament este inca conditionat de criterii ce tin de stadiul bolii. De asemenea, referindu-ne strict la hepatita C, trebuie sa mentionez punctele pe care le-am transmis CNAS privind contractele cost-volum-rezultat. In primul rand, implementarea unui sistem cu mai multi castigatori, apoi semnarea unor contracte pe termen lung si, foarte important, initierea negocierilor pentru noile contracte in timp util”, a mai spus si Marinela Debu.

Euro Hepatitis Care Index arata ca in Romania principalele probleme in abordarea hepatitelor virale vizeaza: Lipsa masurilor sistematice de depistare a persoanelor infectate, lipsa finantarilor pentru testare fara a fi nevoie de trimitere la medicul de familie sau la medicul specialist, lipsa unui registru al cancerului hepatocelular (HCC), lipsa unui corp de asistenti medicali specializati in managementul hepatitelor virale si lipsa unui sistem national si eficient de monitorizare a hepatitelor virale.

Conform estimarilor specialistilor, peste 800.000 de romani sunt infectati cu virusul hepatitei B, in timp ce aproximativ 600.000 sufera de hepatita C.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 3.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns