Examenul de Rezidentiat, organizat pe 19 noiembrie

Ministerul Sanatatii a anuntat ca examenul de Rezidentiat din acest an va fi organizat pe 19 noiembrie. Florian Bodog, ministrul Sanatatii, a discutat joi cu reprezentantii universitatilor de medicina si farmacie din Bucuresti si din tara calendarul desfasurarii concursului de intrare in Rezidentiat. La fel ca si in anii trecuti, concursul se va organiza in sase centre universitare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara. In a doua jumatate a lunii octombrie Ministerul Sanatatii va publica pe site-ul propriu toate detaliile privind numarul locurilor si al posturilor si conditiile de participare. Tot in aceasta perioada s-a prevazut demararea inscrierii candidatilor la concurs.

Instutia a anuntat ca va solicita in premiera Guvernului Romaniei majorarea cifrei de scolarizare pe baza necesitatilor existente in unitatile sanitare din teritoriu, dar si a capacitatii de pregatire disponibila in universitatile de medicina si farmacie. “Anul acesta vrem sa pregatim mai multi specialisti pentru ca realitatea din sistem ne arata ca este nevoie de medici specialisti tineri in spitale. Voi propune primului ministru suplimentarea locurilor la Rezidentiat, pe baza solicitarilor realizate de universitati si studenti, dar si in baza experientei din ultimii ani”, a declarat Florian Bodog.

Incepand de anul viitor, Ministerul Sanatatii intentioneaza regandirea si modificarea politicilor de pregatire prin Rezidentiat. “Am propus astazi rectorilor ca de anul viitor sa descentralizam total Rezidentiatul, astfel incat fiecare institutie de invatamant superior medical sa poata organiza concursul de Rezidentiat, pe baza numarului de locuri repartizate de minister si a metodologiei de concurs care probabil va ramane elaborata la nivel central. De asemenea, vrem sa incepem sa pregatim tineri in spitale judetene, motiv pentru care vom aronda centrelor universitare mai multe spitale judetene unde se vor face stagii de pregatire a rezidentilor la diferite nivele. Tinerii trebuie sa vada si sa se confrunte cu realitatile unitatilor medicale si, speram ca, dupa 3-4 ani petrecuti intr-o astfel de unitate vor fi determinati sa ramana sa lucreze acolo”, a mai spus ministrul.

El a subliniat ca sistemul de pregatire a tinerilor specialisti ar trebui sa se indrepte in viitor catre o autonomie universitara, in sensul in care si metodologia si subiectele de concurs sa fie stabilite la nivel de centru universitar. Ministrul a declarat ca institutia pe care o conduce va decide asupra acestor modificari doar dupa consultarea reprezentantilor universitatilor de medicina si farmacie, a institutiilor de invatamant de profil, a colegiilor profesionale si a organizatiilor studentilor medicinisti.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns