Dr. Aurora Dragomiristeanu: Fiecare donator de celule stem hematopoietice conteaza

Dr. Aurora Dragomiristeanu, directorul general al Registrului national al donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, a atras atentia recent ca fiecare donator de celule stem conteaza, avand in vedere numarul acestora in Romania. Anual, in intreaga lume, pe 16 septembrie se celebreaza Ziua mondiala a donatorilor de celule stem hematopoietice. Evenimentul s-a nascut din dorinta de a multumi milioanelor de donatori de celule stem inscrisi in registrele din intreaga lume si a fost initiat de Asociatia internationala a donatorilor de maduva. In Romania, evenimentul a fost marcat prin lansarea campaniei “Doneaza o sansa la viata: fii eroul din umbra!”.

Peste 95% dintre transplanturile de celule stem hematopoietice (transplanturi medulare) de la donatori neinruditi, realizate in Romania, au fost facute datorita donatorilor straini. Mai exact, din cei 144 de pacienti romani transplantati cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neinruditi, doar 6 au gasit donatori compatibili in Romania.

“Avantajele existentei Registrului national al donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice sunt acelea ca se afla in permanenta legatura cu registre similare din intreaga lume si ca s-au implementat standarde si proceduri de lucru comune. Astfel, pentru pacientul roman cu indicatie de transplant medular, exista o baza internationala de cautare cu potentiali donatori compatibili. Cresterea numarului donatorilor inscrisi in registrul local, din toate zonele tarii, creste sansa de a salva mai multi pacienti care sufera de cancer de sange sau de alte boli hematologice severe. Obiectivul nostru principal este sa asiguram donatori compabili pentru pacientii aflati la nevoie, iar un prim pas pentru ca sansa lor de supravietuire sa devina mai mare este constientizarea importantei inscrierii unui numar cat mai ridicat de potentiali donatori romani in registrul national. Fiecare donator roman conteaza si poate schimba soarta unui pacient bolnav din orice alta parte a lumii, asa cum un donator strain poate salva viata unui pacient roman”, a declarat Aurora Dragomiristeanu.

La nivel mondial, aproximativ 49% din totalul transplanturilor sunt realizate cu ajutorul donatorilor internationali. De astfel, mai mult de 70% dintre pacientii diagnosticati cu boli hematologice pentru care exista indicatie de transplant de celule stem hematopoietice au nevoie de un donator compatibil neinrudit din registrele internationale. Peste 50.000 de pacienti asteapta in fiecare an un donator neinrudit compatibil, aproape 50% dintre pacientii in cautarea unui donator gasind unul perfect compatibil in strainatate.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

 

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 3.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns