Christian Rodseth, Janssen: Trebuie sa ne asiguram ca taxa clawback nu va face ca alte medicamente sa dispara de pe piata

Nivelul actual al taxei clawback aplicata producatorilor farmaceutici care activeaza in Romania ar putea face ca anumite medicamente sa dispara de pe piata romaneasca, a reamintit Christian Rodseth, Managing Director al Janssen miercuri, in cadrul unei conferinte. El a precizat ca in Romania se discuta foarte frecvent despre costuri si despre medicamente generice versus medicamente originale, fara a se lua in calcul ca toate cheltuielile alocate Sanatatii reprezinta de fapt o investitie si ca o populatie sanatoasa reprezinta o populatie productiva.

“Ar trebui sa avem o discutie despre boala versus sanatate, nu despre generice versus originale. In Romania nu se considera ca Sanatate este cel mai important bun al nostru. O populatie sanatoasa reprezinta o populatie productiva. La un moment dat, fiecare dintre noi va avea nevoie de medicamente. In Romania, sistemul de sanatate nu este la standarde europene. In Romania se inregistreaza cel mai ridicat varf de decese evitabile din UE”, a declarat Christian Rodseth. El a precizat ca metodologia actuala de calcul al pretului la medicamente nu este fezabila, avand in vedere ca impune cel mai scazut pret al medicamentelor din zona. De asemenea, taxa clawback ar trebui redusa semnificativ, iar modul de calcul al acestei taxe ar trebui sa fie mai transparent, astfel incat producatorii sa o poata gestiona mai eficient.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns