SNMF: Deformarea realitatii de catre ministrul Bodog dauneaza grav evolutiei epidemiei de rujeola

Societatea Nationala de Medicina a Familiei (SNMF) a atras atentia recent ca “a luat act cu surprindere de declaratiile repetate ale domnului ministru al Sanatatii, Florian Bodog, in legatura cu faptul ca la preluarea mandatului sau acoperirea vaccinala in Romania era de 15%”. “Nu intelegem cine ii dezinformeaza pe domnul ministru si pe domnul prim ministru, care a preluat cifrele, in conditiile in care rapoartele oficiale spun altceva”, subliniaza SNMF.

Potrivit raportului Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile “Analiza rezultatelor estimarii acoperirii vaccinale la varsta de 18 luni pentru copiii nascuti in luna iulie 2015”, la acea data se inregistrasera urmatoarele valori pentru acoperirea vaccinala: o doza BCG (96,8%), 3 doze hepatitic B pediatric (92%), 3 doze DTP (82,8%), 3 doze VPI (82,8%), 3 doze Hib (82,8%) si o doza ROR (86,5%).

De asemenea, conform Raportului “Analiza rezultatelor estimarii acoperirii vaccinale cu 2 doze RRO la varsta de 5 ani, cu 2 doze RRO la varsta de 7 ani si cu dT la varsta de 14 ani”, analiza efectuata in luna februarie 2017, la acea data se inregistrau urmatoarele valori pentru acoperirea vaccinala: 2 doze RRO la varsta de 5 ani (74,7%), 2 doze RRO la varsta de 7 ani (74,5%) si dT la varsta de 14 ani (70%).

“In conditiile in care in Romania evolueaza o epidemie de rujeola cu consecinte dramatice, consideram ca deformarea realitatii nu ajuta eforturilor de a salva vieti. De asemenea, pe fondul lipsei cronice a vaccinurilor, in special a vaccinului hexavalent, consideram ca procente de 82,8% nu pot fi obtinute altfel decat cu implicare si devotament din partea medicilor de familie! Tentativa anumitor autoritati nationale sau judetene de a incerca sa culpabilizeze medicii de familie pentru acoperiri vaccinale scazute este total nepotrivita in conditiile in care in aceste zile aceste autoritati trebuie sa fie alaturi de medicii de familie si sa sprijine eforturile de a vaccina un numar cat mai mare de copii. De asemenea, solicitam Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa gaseasca solutii pentru a atrage medicii de familie in zonele rurale astfel incat toata populatia tarii sa beneficieze de servicii medicale si, implicit, de servicii de vaccinare”, atrage atentia SNMF.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns