Ministerul Sanatatii: 16 cazuri de imbolnaviri cu West Nile, dintre care 6 decese, inregistrate in 2017

Ministerul Sanatatii a anuntat ca in 2017 au fost inregistrate in Romania 16 imbolnaviri cu virusul West Nile, dintre care 6 decese. Datele Centrului national de supraveghere si control al bolilor transmisibile arata ca au fost inregistrate 16 cazuri de meningite sau meningo-encefalite cauzate de infectia cu virusul West Nile, dar si 6 decese (3 in Bucuresti si cate unul in Buzau, Braila si Olt). Potrivit institutiei, aceste cazuri, despistate si inregistrate in Romania, reprezinta cazuri sporadice, fara a exista in prezent riscul unei epidemii de amploare. Reprezentantii MS le recomanda autoritatilor locale sa ia masuri de dezinsectie in localitati, cat mai curand posibil, pentru a evita raspandirea tantarilor purtatori de West Nile.

Potrivit Ministerului Sanatatii, in Bucuresti au fost depistate 3 cazuri de infectie cu West Nile, iar in Buzau, in Braila, in Constanta, in Galati, in Ialomita, in Olt si in Sibiu cate un caz. In Giurgiu, Ilfov si Vrancea au fost depistate cate doua cazuri de imbolnaviri. 80% dintre persoanele infectate nu prezinta simptome, insa pacientii care prezinta simptomele bolii ar trebui sa se prezinte de urgenta la cel mai apropiat cabinet medical. Printre simptome se numara febra ridicata, durerea de cap intensa, iar in cazurile severe apar si simptome neurologice cum ar fi rigiditatea gatului, varsaturi, eruptii cutanate pe piept, sensibilitate crescuta la lumina, convulsii, frisoane, oboseala cronica si slabiciune musculara.

Ministerul Sanatatii le recomanda pacientilor urmatoarele masuri de protectie: evitarea expunerii la intepaturile tantarilor prin purtarea de imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni largi, evitarea zonelor cu multa vegetatie si umiditate ridicata (parcuri, paduri, ape statatoare etc.), utilizarea de substante chimice repelente impotriva tantarilor si utilizarea plaselor de protectie pentru a impiedica tantarii sa intre in locuinte. De asemenea, se recomanda desecarea zonelor cu apa din jurul gospodariilor, dar si indepartarea recipientelor cu apa statuta si a gunoiului menajer.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns