CNAS: Masurile de debirocratizare a sistemului vizeaza concediile medicale si relatia furnizori-Casa

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat care sunt principalele masuri de debirocratizare a sistemului sanitar propuse recent spre analiza la Guvern de catre ministrul Sanatatii, Florian Bodog. Principalele masuri de debirocratizare a sistemului asigurarilor sociale de sanatate prezentate in cea mai recenta sedinta de Guvern vizeaza revizuirea reglementarilor legale referitoare la concediile medicale, simplificarea relatiei furnizorilor de servicii medicale cu casa de asigurari de sanatate, precum si o serie de masuri referitoare la aplicatiile informatice gestionate de CNAS, au anuntat reprezentantii Casei.

In privinta concediilor medicale, potrivit CNAS, se intentioneaza cresterea limitei de varsta de la 7 la 16 ani a copilului bolnav pentru care unul dintre parinti poate beneficia de concediu medical pentru anumite afectiuni grave. Lista acestor afectiuni urmeaza a fi stabilita de comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii in colaborare cu CNAS si va cuprinde unele boli rare, afectiuni oncologice, afectiuni hemato-oncologice, unele afectiuni neurologice, HIV/SIDA. Pentru situatiile in care parintele insoteste copilul la tratament intr-o alta tara, cu autorizarea prealabila a Ministerului Sanatatii sau a CNAS, cadrul legal va fi modificat astfel incat certificatul de concediu medical pentru parintele insotitor sa poata fi eliberat pe baza unor documente justificative unei rude de gradul intai sau unei persoane imputernicite in acest sens. Atat documentele pe baza carora se va elibera certificatul medical, cat si certificatul medical vor putea fi transmise in format electronic sau pe suport hartie. De asemenea, se intentioneaza eliminarea avizului directiei sanitare publice pentru certificatele de concediu medical eliberate persoanelor care insotesc copilul bolnav in strainatate, urmare a unei autorizari a Ministerului Sanatatii de a efectua tratament medical.

 

In plus, pentru persoanele care insotesc copilul bolnav in strainatate, daca durata de acordare a serviciilor medicale cuprinde perioade din doua sau mai multe luni calendaristice, medicul curant va putea acorda certificatele de concediu medical pe baza actelor doveditoare traduse si autentificate, fie lunar, astfel incat asiguratul sa poata primi cu regularitate indemnizatia de concediu medical, fie la momentul intoarcerii acestuia in tara, astfel cum este reglementat in prezent, respectiv in maximum 15 zile de la intoarcere. Certificatele de concediu medical vor putea fi eliberate de catre medici si transmise de catre angajator fie pe suport de hartie, fie in format electronic, in aceasta din urma situatie certificatele de concediu medical vor fi eliberate de catre medic si transmise direct angajatorului in format electronic. Termenul de implementare a modificarilor legislative privind concediile medicale este trimestrul IV al acestui an.

CNAS a anuntat ca alte masuri vizeaza simplificarea activitatii furnizorilor de servicii medicale in relatia cu casa de asigurari de sanatate, prin utilizarea preponderent a metodelor electronice de transmitere a datelor.

De asemenea, potrivit institutiei, au fost propuse si masuri referitoare la aplicatiile informatice prin care se urmareste: imbunatatirea procesului de eliberare a cardului european de asigurari sociale de sanatate si a certificatului provizoriu de inlocuire a acestuia, prin integrarea in modulul gestiune asigurati din aplicatia informatica PIAS a modulului card european; dezvoltarea actualei aplicatii informatice astfel incat asiguratii/neasiguratii sa o poata accesa pentru a se informa cu privire la categoria de asigurat, data inscrierii la medicul de familie, starea cardului national de asigurari sociale de sanatate, precum si tipul de servicii medicale acordate in ultimele 12 luni si numarul acestora; standardizarea formularisticii, astfel incat aceasta sa fie gestionata numai in format electronic (cu exceptia documentelor medico-legale, care este necesar sa ramana pe suport de hartie).

“CNAS, impreuna cu Ministerul Sanatatii, sub autoritatea prim-ministrului Mihai Tudose, actioneaza continuu pentru eliminarea birocratiei. Pentru crearea unui sistem de sanatate modern si performant, adaptat nevoilor populatiei din Romania, cadrul de reglementare din domeniu trebuie consolidat si rationalizat, fiind necesara si adoptarea unei noi legi a Sanatatii”, a declarat Marian Burcea, presedintele CNAS.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

2 Raspunsuri la “CNAS: Masurile de debirocratizare a sistemului vizeaza concediile medicale si relatia furnizori-Casa”

  1. omul2 A spus:

    Muuult praf in ochii poporului!

Lasa un raspuns