Ce recomanda medicii populatiei in perioada de canicula

Avand in vedere avertizarile meteorologice, pentru prevenirea incidentelor in aceasta perioada cu temperaturi extrem de ridicate, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte sfaturile medicilor si sa evite pe cat posibil expunerea prelungita la soare intre orele 11:00 si 18:00. Potrivit medicilor, in perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 si 2 litri de lichide) fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar cu apa sau echivalentul acestuia la fiecare 15-20 de minute.

Medicii sfatuiesc populatia sa consume in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar cu apa. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu un continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei se recomanda dusurile caldute, iar aparatul de aer conditionat ar trebui reglat astfel incat temperatura sa fie cu maximum 5 grade mai redusa decat temperatura ambientala. Persoanele care nu au aer conditionat in locuinta sau la locul de munca ar trebui sa petreaca 2-3 ore pe zi in spatii care beneficiaza de aer conditionat (spatii publice, farmacii, biserica, magazine). Persoanele care trebuie sa plece de acasa la orele amiezii, trebuie sa foloseasca o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Se recomanda evitarea activitatilor in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit etc.) si aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le in mod regulat lichide, chiar daca acestea nu sunt solicitate. Persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca in aceste perioade de canicula, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente. In cazul copiilor aflati in tabara medicii recomanda ca alimentele sa respecte riguros normele de igiena si sa fie proaspete, iar insotitorii sa aiba grija de hidratarea corespunzatoare a copiilor. In timpul zilei, copiii vor fi supravegheati, iar locurile de joaca trebuie amplasate la umbra, potrivit MS.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns