APAH-RO: Romania este a patra tara din Europa in topul deceselor cauzate de afectiunile hepatice

Potrivit Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), tara noastra este a patra din Europa in topul deceselor cauzate de afectiunile hepatice. Reprezentantii Asociatiei atrag atentia ca este nevoie de un plan national integrat pentru a raspunde problematicii hepatitelor virale. La nivel global, 10 pana la 20% din persoanele cu hepatita cronica C dezvolta ciroza hepatica. De asemenea, intre 1 si 5% dintre persoanele cu hepatita cronica C dezvolta cancer hepatic. Cancerul hepatic este al cincilea cancer ca frecventa la om, virusul hepatitei B fiind al doilea agent cu potential oncogen dupa tutun. Virusul hepatitei B este responsabil de 70% dintre cancerele hepatice primitive.

In intreaga lume este marcata in data de 28 iulie Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitelor. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ca aceasta zi reprezinta o buna oportunitate pentru a atrage atentia asupra necesitatii implementarii strategiei privind hepatitele virale, reiterandu-si intentia de a ajuta statele membre pentru atingerea obiectivului privind eliminarea hepatitelor.

“Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) sustine mesajul OMS. Consideram ca este esential ca reprezentantii autoritatilor, ai comunitatii medicale si ai pacientilor sa ajunga la un consens in ceea ce priveste recunoasterea hepatitei ca problema de sanatate si sa agreeze asupra unui plan de actiune national. Un pas important ar fi intensificarea actiunilor de preventie si screening, asigurarea accesului la terapii inovatoare, fara discriminare”, a declarat Marinela Debu, presedinte APAH-RO.

Hepatita este o boala infectioasa care afecteaza 325 de milioane de persoane, potrivit OMS. In Romania, conform estimarilor medicilor, peste 800.000 de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B, in timp ce aproximativ 600.000 sufera de hepatita C. Romania este a patra tara din Europa in clasamentul deceselor cauzate de afectiunile hepatice.

APAH-RO organizeaza sambata, 29 iulie, in Parcul Copou din Iasi evenimentul de informare a populatiei “Biblioteca vie”, intre orele 17:00 si 19:00, cu participarea prof. Vasile Drug, vicepresedinte al Colegiului Medicilor, filiala Iasi. De asemenea, asociatia va organiza in acest sfarsit de saptamana actiuni de informare in care voluntarii APAH-RO vor imparti pliante si vor raspunde la intrebari in orasele Alexandria, Brasov, Turda, Iasi, Giurgiu si Bucuresti.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns