Dr. Rodica Tanasescu: Pacientii care au avut un atac de cord trebuie sa isi schimbe stilul de viata

Medicul Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNMF), a declarat ca pacientii care au avut un atac de cord ar trebui sa isi schimbe stilul de viata, astfel incat sa evite aparitia altor incidente cardiovasculare. Prezenta la conferinta de lansare a campaniei “Cate vieti are inima ta?”, patronata de SNMF si Fundatia “Pop de Popa” pentru ocrotirea Bolnavilor cu Afectiuni Cardiovasculare (FOBAC), ea a precizat ca pacientii romani trebuie sa inteleaga ca trebuie sa mearga la medic inca de dinainte de aparitia primelor simptome si sa isi controleze boala pentru a evita complicatiile.

“Organizatia Mondiala a Sanatatii are ca obiectiv sa reduca cu 25% decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare pana in anul 2025. Romania ar trebui sa se alinieze acestui obiectiv si sa depuna eforturi serioase in acest sens. Vorbim de afectiuni care pot fi prevenite sau tratate in faze precoce, in conditiile in care populatia constientizeaza cat de mare este impactul si care pot fi urmarile unei suferinte cardiovasculare. In multe dintre tarile Europei, decesele si imbolnavirile inregistrate din cauze cardiovasculare sunt in scadere. In Romania insa, desi exista o oarecare stabilizare, suntem departe de o scadere a frecventei si gravitatii acestor categorii de afectiuni. Sistemul de sanatate din Romania are o acuta nevoie de echilibru intre palierele de ingrijire a oamenilor, de o adevarata strategie pe termen mediu si lung, are nevoie de programe de educatie, de crestere a aderentei la tratament, de depistare precoce a bolilor, de colaborarea intre specialitati, de un mecanism integrat de monitorizare a pacientilor cu boli cardiovasculare, de programe de recuperare post-infarct. Pentru a atrage atentia asupra tuturor acestor probleme, am lansat campania “Cate vieti are inima ta?” si ne propunem ca oamenii sa constientizeze sansa pe care o avem pentru a evita suferinte, invaliditati si decese cauzate de aceste boli. Solicitam autoritatilor sa ni se alature in acest demers, sa tina cont de nevoile de informare, de educatie si de tratament ale pacientilor. Doar impreuna putem scadea rata de imbolnavire, de complicatii si de decese de cauza cardiovasculara”, a declarat Rodica Tanasescu.

Ea a atras atentia asupra aderentei reduse la tratament a pacientilor cu boli cronice din Romania, in special a celor care sufera de boli cardiovasculare. “Dupa un an de tratament, multi pacienti cu boli cronice nu isi mai respecta cu strictete tratamentul. Noi, medicii de familie, trebuie sa insistam si pe aderenta la tratament. Mesajul meu catre pacienti este: Respectati cu strictete tratamentul pentru ca el este important si poate salva vieti”, a precizat presedintele SNMF.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns