OMS a adoptat un plan de actiune pentru prevenirea hipoacuziei si pierderii auzului la nivel global

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a aprobat recent o rezolutie prin care ofera un plan de actiune privind politica in domeniul sanatatii auditive si recunoaste beneficiile prevenirii, interventiei si tratamentului pierderii auzului la nivel global. Asociatia Mondiala a Sanatatii (AMS), organismul de conducere al OMS care include liderii din domeniul sanatatii din cele 192 de state membre, a reafirmat ca trebuie luate masuri concrete pentru a fi realizate progrese in abordarea prevalentei crescute a pierderii auzului. Rezolutia consolideaza faptul ca pierderea auzului reprezinta o problema semnificativa in materie de sanatate publica, cerand fiecarui guvern sa acorde o prioritate crescuta si sa elaboreze un plan national de actiune pentru acesta.

OMS estimeaza ca peste 360 de milioane de oameni, peste 5% din populatia intregii lumi, prezinta o pierdere a auzului. Dintre acestia, 32 de milioane sunt copii. Potrivit estimarilor OMS, costul global al pierderii de auz netratat a crescut la 750 de miliarde de dolari pe an. Rezolutia OMS pune la dispozitie o serie de pasi practici, eficienti din punct de vedere al costurilor, incepand cu constientizarea acestei probleme de sanatate publica, programele de screening in etapele importante ale vietii si realizarea de tehnologii de asistare a auzului, cum ar fi implanturile cohleare, mai accesibile pentru pacientii care au nevoie de ele.

“Aceasta rezolutie le ofera speranta persoanelor cu hipoacuzie, indiferent de varsta lor sau de locul de unde provin. In unele tari, copiii cu hipoacuzie sunt exclusi din scoala. Adultii cu hipoacuzie nu pot gasi un loc de munca sau nu isi pot indeplini potentialul, iar adultii mai in varsta se confrunta cu probleme costisitoare de sanatate, atunci cand pierderea auzului este netratata. Factorii de decizie s-au implicat-surditatea si pierderea auzului s-au dovedit a fi o problema semnificativa de sanatate publica la nivel global, iar organismul mondial de reglementare a sanatatii a declarat ca este timpul sa actionam. Aceasta rezolutie este un punct de referinta semnificativ si, daca este pusa in aplicare, are potentialul de a atenua dificultatea enorma pe care o intampina milioane de oameni si multe societati”, a declarat Chris Smith, director general si presedinte al companiei Cochlear, specializata in solutii auditive implantabile.

Rezolutia OMS stabileste o serie de masuri pentru abordarea impactului pierderii auzului si hipoacuziei. Printre acestea se numara cresterea gradului de constientizare in randul factorilor de decizie si al publicului larg cu privire la prevalenta ridicata a pierderii auzului si a impactului sau social si economic, dar si imbunatatirea accesului la tehnologii si produse de inalta calitate pentru asistarea auzului, accesibile, inclusiv aparate auditive si implanturi cohleare, asociata cu imbunatatirea programelor de screening pentru identificarea si diagnosticarea precoce a afectiunilor urechii si a pierderii auzului, cu atentie acordata sugarilor, copiilor de varsta mica si adultilor in varsta. In plus, documentul pune accent pe cresterea gradului de constientizare a pierderii auzului induse de zgomot si punerea in aplicare a masurilor care vizeaza expunerea profesionala, ecologica si recreativa la zgomot, dar si pe o mai buna colectare de date privind afectiunile urechii si pierderea auzului, pentru a educa si informa factorii de decizie politica.

Multe dintre cauzele pierderii auzului pot fi evitate prin masuri de sanatate publica. Se estimeaza ca 60% dintre hipoacuziile la copii pot fi prevenite. Aceasta cifra este mai mare (75%) in tarile cu venituri mici si mijlocii, decat in tarile cu venituri ridicate (49%). In prezent, se estimeaza ca productia de aparate auditive asigura doar 10% din necesarul global.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns