ARPIM: Taxa pe viciu, o solutie pentru cresterea bugetului alocat medicamentelor

Potrivit Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), taxa pe viciu ar putea fi o solutie pentru cresterea bugetului alocat medicamentelor, avand in vedere ca nevoile pacientilor romani nu sunt acoperite de bugetul actual pentru medicamente. Reprezentantii ARPIM au atras atentia ca diferenta dintre bugetul alocat medicamentelor si nevoile reale de tratament ale pacientilor romani a depasit 1 miliard de lei in 2016, suma suportata integral de companiile farmaceutice prin plata taxei clawback. Asociatia subliniaza faptul ca taxa clawback a ajuns sa reprezinte aproape 20% din valoarea medicamentelor decontate de CNAS si principala cauza a faptului ca medicamentele inovatoare fara alternativa terapeutica in piata au ajuns sa devina nesustenabile. Bugetul alocat medicamentelor a ramas la aceeasi valoare din 2012 si este nevoie de alinierea lui la numarul de pacienti romani care a crescut in ultimii cinci ani.

“Atragem atentia autoritatilor ca redirectionarea partiala a taxei pe viciu inspre bugetul medicamentelor poate fi o solutie pentru a acoperi o mai mare parte din nevoile de tratament ale pacientilor romani. Pentru unii dintre pacientii romani, tratamentele de ultima generatie, fara alternativa in piata, reprezinta printre putinele sanse de lupta cu boala. Iar taxa clawback poate limita tocmai accesul pacientilor romani la aceste medicamente. Taxa pe viciu a fost introdusa in anul 2006 si contributiile s-au constituit in venituri pentru Ministerul Sanatatii. Propunem o regandire a modalitatii de alocare a acestor venituri, conform cu nevoile reale ale pacientilor romani”, a declarat Liviu Popescu, director de relatii externe al ARPIM. Potrivit Asociatiei, Romania se afla pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste accesul pacientilor la medicamente inovatoare deja disponibile in alte state UE.

“Taxa clawback, desi cea mai bine colectata taxa din Romania, trebuie privita din perspectiva impactului pe care il are asupra asigurarii nevoilor de tratament ale pacientilor romani. Suntem increzatori ca in scurt timp, Romania va implementa un mecanism de calcul al suprataxarii predictibil, transparent, care sa fie in beneficiul pacientilor romani”, a adaugat Liviu Popescu.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns