Sanador: Pacienta diagnosticata cu placenta praevia percreta, salvata dupa o interventie care a durat cinci ore

O pacienta in varsta de 35 de ani, insarcinata in 35 de saptamani si diagnosticata cu o afectiune severa si rara a sarcinii, placenta previa percreta, a fost salvata impreuna cu fetita sa in urma unei interventii chirurgicale de aproximativ 5 ore care a avut loc la Spitalul Sanador din Capitala. Interventia a fost coordonata de medicul Doru Herghelegiu, specialist in obstetrica-ginecologie si directorul general al unitatii medicale. Pacienta a fost diagnosticata inca din primul trimestru al sarcinii cu o anomalie de insertie a placentei asociata frecvent cu o hemoragie obstetricala severa, 80% dintre cazuri rezultand cu decesul pacientei, potrivit medicilor.

“Acest caz a fost unul deosebit si a necesitat un management medical extrem de bine gandit si de organizat, incepand de la colectarea de sange izogrup si izoRh, pana la intrunirea unei echipe chirurgicale multidisciplinare, pregatite sa intervina in orice moment. Operatia a fost una dificila si complexa, din cauza riscului foarte ridicat de hemoragie, insa a fost finalizata cu succes, iar evolutia postoperatorie este favorabila, fara complicatii, atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Fetita este sanatoasa, cantareste 2,5 kilograme si a primit nota 8 la nastere”, a declarat conf. dr. Herghelegiu.

Interventia chirurgicala a durat 5 ore si a fost realizata in mai multe etape, de catre o echipa compusa medici (conf. dr. Doru Herghelegiu, dr. Emel Nuraltay si dr. Mirela Nicolae, medici obstetricieni), conf. dr. Gincu Constantin (medic urolog), specialisti in chirurgie generala si cardiovasculara, precum si doi medici anestezisti. Initial, echipa obstetricala a efectuat interventia cezariana, extragand fatul printr-o incizie atipica la nivelul fundului uterin, iar in etapa a doua s-a efectuat histerectomia totala interanexiala in bloc cu masa placentara. In cea de-a treia etapa, din cauza invaziei placentei si a aderentei sale excesive in peretele uterin anterior si vezica, s-a aplicat o solutie de continuitate vezicala, ce a fost realizata de dr. Gincu.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns