Romania, pe locul noua in Uniunea Europeana la consumul de tutun

Romania se situeaza pe locul noua la nivelul Uniunii Europene in ceea ce priveste consumul de tutun. De Ziua Mondiala fara Tutun, celebrata anual in intreaga lume pe 31 mai, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) adreseaza un apel tarilor din intreaga lume sa prioritizeze politicile de control al tutunului si sa combata epidemia de consum de tutun pentru a atinge obiectivele de dezvoltare durabila impuse de OMS. Conform OMS, utilizarea tutunului afecteaza disproportionat unele dintre cele mai vulnerabile populatii din lume. Mai mult de 80% din fumatorii din lume traiesc in tari cu venituri mici si medii, situatie in care efectele negative ale consumului de tutun sunt exacerbate de lipsa accesului la ingrijiri medicale. Consumul de tutun creeaza, de asemenea, povara economica, aducand cu sine costuri de circa 1 trilion de dolari pe an in ceea ce priveste ingrijirea sanatatii, dar si asociate cu scaderea productivitatii.

Potrivit Ramonei Brad, directorul “Proiect 2035-Prima generatie fara tutun a Romaniei”, in intreaga lume, masurile dovedite de control al consumului de tutun au redus considerabil costurile de sanatate si economice asociate. Printre aceste masuri se numara majorarea taxelor pe tutun, etichetele mari de avertizare pe produsele din tutun, restrictiile privind publicitatea pentru tutun, interzicerea fumatului in locurile publice inchise si sustinerea renuntarii la fumat. Aceste masuri sunt solicitate de primul tratat de sanatate publica din lume, Conventia Cadru a Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind Controlul Tutunului, care obliga cele 180 de state membre sa puna in aplicare aceste politici. In 2015, Organizatia Natiunilor Unite a inclus politicile de control al tutunului ca indicator cheie in obiectivele de dezvoltare durabila. Obiectivele asigura o viata sanatoasa pentru toti si incurajeaza tarile sa reduca mortalitatea cauzata de bolile netransmisibile-incluzand bolile cardiovasculare, cancerul, bolile pulmonare cronice si diabetul. Utilizarea tutunului este singurul factor de risc comun tuturor celor patru categorii principale de boli netransmisibile, care reprezinta aproape 70% din decesele din lume.

In 2010 se inregistrau in Romania 42.800 de decese premature atribuite tutunului. Tratarea bolilor asociate fumatului a fost asociata in 2012 cu costuri in valoare de peste 1,2 milioane de lei, circa 5,7% din cheltuielile de sanatate. Desi consumul de tutun a scazut dupa 2006, acesta se mentine inca relativ ridicat in 2017, atrage atentia Ramona Brad, cu o prevalenta de 28% a fumatului de tigari, trabucuri, narghilea si pipa in randul celor cu varsta de peste 15 ani. Romania se situeaza astfel pe locul al noualea in Uniunea Europeana in ceea ce priveste consumul de tutun, alaturi de Cipru, Austria, Slovenia si Spania. Desi fumeaza mai putin decat grecii (37%), bulgarii si francezii (36%), romanii consuma considerabil mai mult tutun decat suedezii (7%) si englezii (17%), insa se situeaza aproape de media europeana (26%).

Adoptarea legii care a interzis fumatul in spatiile publice inchise a determinat saltul spectaculos al Romaniei in clasamentul european al politicilor de control al tutunului, de pe locul 19, pe locul 7. Efectele directe ale acestei politici au reprezentat scaderea numarului de internari asociate bolilor exacerbate de fumatul pasiv. Conform rezultatelor Eurobarometrului 2017 realizat de Comisia Europeana si publicat cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun, reducerea expunerii la fumul de tutun este semnificativa in Romania in 2017 fata de 2014: in baruri a scazut cu 69%, de la 80% la 11%, iar in restaurante a scazut cu 53%, de la 59%, la 6%. Romanii sunt, in marea lor majoritate, de acord cu impunerea unor masuri mai restrictive de reducere a consumului de tutun, masuri adresate in special descurajarii debutului fumatului: interzicerea utilizarii tigarii electronice in aceleasi locuri in care este interzis consumul de tigari (59%), etichetare uniforma (54%).

 

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns