Peste 1.000 de proceduri de transplant de celule stem, realizate la Institutul Fundeni

Institutul Fundeni a marcat recent atingerea pragului de 1.000 de proceduri de transplant de celule stem hematopoietice in cadrul unitatii sanitare. Hemopatiile maligne-leucemiile, cazurile de limfom malign, mieloamele sau aplaziile medulare reprezinta cateva dintre afectiunile in care procedura de transplant medular este indicata si poate salva vieti. Potrivit unui raport al Societatii Europene de Transplant Medular din anul 2016, Romania inregistreaza cea mai mare crestere dintre tarile din Europa de Est in ceea ce priveste activitatea de transplant medular, atat in cazurile de allotransplant, in care celulele medulare se recolteaza de la un donator, cat si in cazurile de autotransplant, in care celulele se recolteaza de la pacient. Procedurile din cadrul sectiilor de transplant medular ale Institutului Fundeni se realizeaza si la copii, dar si la adulti. Pana in prezent au fost realizate in total 757 de autotransplanturi (675 la adulti si 85 la copii) si 268 de allotransplanturi (223 la adulti si 45 la copii).

“Dezvoltarea activitatii de transplant medular constituie una dintre directiile prioritare ale Institutului Clinic Fundeni, alaturi de celelalte activitati medicale din cadrul Institutului, cu care ne mandrim si care reprezinta repere pentru activitatile de profil din tara noastra. In decursul a 16 ani, Institutul Clinic Fundeni a reusit sa transforme transplantul medular dintr-o procedura izolata, intr-una de rutina, care se desfasoara in conditii europene si fara discontinuitati, pentru a asigura tuturor pacientilor care au indicatie pentru aceasta procedura o sansa la viata. Ne dorim progresul continuu prin cresterea numarului anual de transplanturi medulare si, implicit, cresterea numarului de vieti salvate”, a declarat conf. dr. Carmen Orban, managerul Institutului Fundeni.

Primul transplant medular de la Fundeni a avut loc in 2001, iar in 2003 a fost realizat primul allotransplant cu donator inrudit. Zece ani mai tarziu, odata cu functionarea Registrului national al donatorilor voluntari, medicii implicati au inceput procedurile de transplant alogenic de la donator voluntar neinrudit, efectuand si primul transplant de acest fel. Cel dintai halotransplant de celule stem hematopoietice (donator compatibil 50%) a fost efectuat in 2014, potrivit medicilor.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns