O treime din studiile clinice realizate in Romania vizeaza afectiunile oncologice si hematologice

Potrivit unui studiu realizat anul trecut, din cele 192 de studii clinice aprobate in Romania in 2015, 32% erau dedicate afectiunilor oncologice sau hematologice. Studiul, realizat de compania KPMG, arata ca 25% dintre studiile clinice vizau afectiunile metabolice, reumatologice si imunologice, iar alte 19% erau destinate afectiunilor sistemului nervos central sau celor cardiovasculare.

“Romania se aliniaza tendintelor europene in ceea ce priveste ariile terapeutice cercetate, iar acest lucru este o veste incurajatoare pentru pacientii oncologici romani care nu au acces la medicamente de ultima generatie, respectiv la cel mai bun tratament existent pentru afectiunea lor. Studiile clinice reprezinta un beneficiu pentru acesti pacienti, dar si pentru alti pacienti care sufera de boli cronice, prin faptul ca le ofera acces la terapii de ultima generatie care pot reprezenta, pentru unii dintre ei, singura sansa la viata. In multe tari din Uniunea Europeana care beneficiaza de sisteme de sanatate mai performante comparativ cu cel al Romaniei, studiile clinice sunt considerate alternative reale de tratament la schemele si protocoalele terapeutice deja existente pe pietele respective. Romania nu este insa aliniata la capitolul perioadei de aprobare a studiilor clinice. Dureaza si 25 de saptamani ca un studiu clinic sa fie aprobat in Romania, de trei ori mai mult decat recomandarile europene si de doua ori mai mult decat perioada de aprobare din tarile vecine, Ungaria sau Ucraina”, a declarat Liviu Popescu, director de relatii externe al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicament (ARPIM).

Rezultatele inspectiilor efectuate in Romania au demonstrat ca centrele de studii clinice au un grad ridicat de conformitate si complianta in domeniul normelor de buna practica in studiul clinic si de respectare a protocoalelor de studiu. In anul 2015, in urma inspectiilor Agentiei americane pentru siguranta alimentelor si medicamentelor (FDA) realizate in Romania, tarii noastre nu i s-a solicitat sa inregistreze nicio actiune oficiala privind centrele de studii clinice, rezultatele inspectiilor demonstrand ca centrele clinice nationale au un grad inalt de conformitate, potrivit ARPIM.

“Romania are un potential foarte mare de atragere a studiilor clinice. Calitatea datelor colectate este comparabila cu cea din alte tari europene, are un numar mare de locuitori, un proces eficient de recrutare a pacientilor, costuri aliniate cu cele din alte tari europene. Studiile clinice aduc beneficii pacientilor, cadrelor medicale si, nu in ultimul rand, bugetului statului. Daca perioada de aprobare a studiilor clinice ar fi aliniata reglementarilor europene si daca ar exista un sprijin activ din partea autoritatilor in desfasurarea de studii clinice, in anul 2022, industria de studii clinice ar putea contribui cu 171 de milioane de euro la economia Romaniei, de doua ori mai mult decat contributia din anul 2015”, a adaugat Liviu Popescu.

In data de 19 mai a fost marcata Ziua Mondiala a Studiilor Clinice.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns