Ministerul Sanatatii ar putea dezvolta un program de screening al hipertensiunii arteriale, finantat din fonduri europene

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a anuntat recent ca institutia pe care o conduce ar putea dezvolta un program de screening al hipertensiunii arteriale in randul populatiei, finantat din fonduri europene. “Afectiunile determinate de hipertensiunea arteriala sunt invalidante si afecteaza semnificativ populatia. Ministerul Sanatatii trebuie sa se implice activ in activitatile de preventie. Noi suntem in analiza si dorim sa dezvoltam un program de preventie a hipertensiunii arteriale si se are in vedere si un program de screening al hipertensiunii arteriale. Este mult mai usor sa previi decat sa tratezi. Dorim ca pacientul sa fie in centrul preocuparilor noastre, sa avem cat mai multi pacienti diagnosticati la timp si standardul de viata al pacientilor sa fie ridicat”, a declarat Florian Bodog.

Ministrul a precizat ca se doreste introducerea in viitorul Contract Cadru a unui capitol separat destinat preventiei. “In noul Contract Cadru pe care il vom realiza cu Casa  (CNAS-n. red.) va exista si un capitol de preventie”, a afirmat Bodog, mentionand ca exista deja un program de screening pentru bolile oncologice finantat din fonduri europene, dar si programe destinate mamei si copilului si pacientilor cu TBC finantate din fonduri europene. Ministrul a mai spus ca se are in vedere si introducerea screening-ului pentru hepatita, dar si pentru boli cardiovasculare. “Trebuie sa informam populatia privind hipertensiunea arteriala si sa gasim metode de diagnostic inclusiv prin controalele periodice. Este important pentru sanatatea populatiei, pentru preventie si sa avem o imagine cu ce se intampla cu populatia”, a mai spus ministrul.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns