Dr. Dana Lucia Stanculeanu: Foarte multe femei cu cancer ovarian, diagnosticate in stadii avansate ale bolii

Potrivit medicului oncolog Dana Lucia Stanculeanu, foarte femei cu cancer ovarian ajung sa fie diagnosticate in stadii avansate ale bolii pe fondul simptomelor nespecifice ale acestui tip de cancer. Medicul a atras atentia cu ocazia Zilei internationale de lupta impotriva cancerului ovarian ca este nevoie ca femeile sa mearga cel putin o data pe an la ginecolog pentru a depista la timp acest tip de cancer.

“Desi numarul de paciente care vin constant la consultatii de rutina este intr-o usoara crestere, de cele mai multe ori cancerul ovarian este depistat in stadii avansate, semn ca femeile nu sunt inca precaute cu sanatatea lor. Cel mai frecvent, acestea invoca faptul ca le este jena sau se tem pentru ca nu stiu ce presupune efectiv consultatia. Cu toate acestea, cancerul ovarian este una dintre aceste afectiuni care, depistate la timp, pot fi tratate”, a declarat medicul.

“O femeie trebuie sa mearga macar o data pe an la un consult ginecologic si sa tina cont daca a avut in familie pacienti cu cancer ovarian, de san sau de colon. In Romania, pacientele sunt tratate conform ghidurilor clinice de tratament. Accesul la tratament al pacientelor este rapid, chiar imediat, raportat la alte tipuri de cancere”, a mai mentionat Lucia Stanculeanu.

In cazul in care exista suspiciuni, cancerul ovarian poate fi depistat prin urmatoarele proceduri: ecografie abdominala sau transvaginala, tomografie computerizata sau RMN, teste de sange pentru masurarea markerului tumoral, laparotomie sau laparoscopie pentru recoltarea unei probe de tesut tumoral si bipsie pentru confirmarea diagnosticului.

Autor: Daria Finica.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (4 voturi, media: 3.50 din 5)
Se încarcă...

Lasa un raspuns