Cezar Irimia, FABC: Romania, inscrisa in Coalitia internationala de lupta impotriva cancerului ovarian

Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din Romania, a atras atentia luni cu privire la necesitatea efectuarii periodice a controalelor ginecologice pentru depistarea la timp a cancerului ovarian. Cu ocazia Zilei Internationale de Lupta impotriva Cancerului Ovarian, Cezar Irimia a anuntat ca FABC a intrat in Coalitia Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition), organizatie care incearca sa creasca gradul de constientizare in randul femeilor cu privire la cancerul ovarian.

“Parteneriatul cu Coalitia internationala de lupta impotriva cancerului ovarian face parte din eforturile pe care Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer  le depune pe de o parte pentru a le face mai usoara viata pacientelor care se confrunta cu cancerul ovarian si, pe de alta parte, pentru a atrage atentia asupra acestei afectiuni, astfel incat femeile sa devina constiente de cat de important este sa mearga la medic o data pe an si nu doar atunci cand apar probleme. Ne dorim sa le convingem sa aiba mai multa grija de sanatatea lor si pentru asta ma bucur ca partenerii nostri de la Coalitia internationala ne ofera resursele si informatiile de care avem nevoie pentru a ne atinge obiectivele”, a precizat Cezar Irimia.

El a atras atentia ca este necesara depistarea cancerului ovarian inainte ca acesta sa ajunga in stadiu avansat, pentru a reduce suferintele fizice si psihice cu care se confrunta pacientele. “Pacientele din Romania au acces rapid la tratament. Cancerul trebuie depistat inainte de faza avansata pentru a preveni suferintele pacientei. Depistarea la timp a cancerului ovarian ar putea duce la evitarea unor traume fizice si psihice. Dupa varsta de 40-50 de ani, se recomanda efectuarea de controale ginecologice periodice. Speram sa putem face o informare corecta in Romania si sa determinam doamnele sa mearga la controale amanuntite”, a mai spus presedintele FABC.

Cezar Irimia a prezentat cazul unei paciente care a fost diagnosticata cu cancer ovarian in stadiu avansat in urma cu patru ani si care a reusit sa ramana in viata si sa se recupereze dupa tratamentul chimioterapic si chirurgical suferit. Pacienta se confruntase cu simptome nespecifice cum ar fi durerile abdominale difuze si balonarea, primind initial diagnostice care vizau afectiuni gastrointestinale. Abia la sase luni de la aparitia simptomelor a primit diagnosticul de cancer ovarian si a beneficiat rapid de tratamentul necesar.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns