SNMF: Medicii de familie si asistentii medicali din cabinete, discriminati in ceea ce priveste salariile

Potrivit Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNMF), medicii de familie si asistentii medicali din cabinetele de medicina de familie sunt discriminati fata de alte categorii de personal medical in ceea ce priveste salariile. Medicii acuza ca autoritatile dezinformeaza populatia cu privire la cresterea veniturilor personalului medical, aceste cresteri vizand exclusiv medicii din sistemul bugetar. In realitate, medicii nebugetari, mai bine de doua treimi din medicii din Romania, nu se regasesc in masurile anuntate. Totodata, medicii de familie reclama faptul ca asa-zisa crestere cu 8% a finantarii in asistenta medicala primara nu acopera nici macar plata utilitatilor, nereusind sa asigure nicidecum o suplimentare a veniturilor. Veniturile cabinetelor medicilor de familie provin in proportie covarsitoare din contractele impuse de CNAS, iar dezvoltarea cabinetelor este impedicata de masuri restrictive si birocratice, atrage atentia SNMF.

Sursa: Romania Libera, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (2 voturi, media: 3.00 din 5)
Încarc...

Un raspuns la “SNMF: Medicii de familie si asistentii medicali din cabinete, discriminati in ceea ce priveste salariile”

  1. axel A spus:

    SNMF este foarte politicoasa in afirmatiile sale. CNAS nu numai ca impiedica dezvoltarea cabinetelor de mf, insa, impreuna cu MS , prin activitatile impuse, birocratia ajunsa la absurd, chiar saboteaza medicina primara. ne bucuram ca nu mai suntem in pragul falimentului ca in anii 2010/11/12/13… a crescut valoarea punctului, crestere relativa avand in vedere inflatia, puterea de cumparare, pretentiile din ce in ce mai mari ale sistemelor (nu numai de sanatate).medicul de familie nu are un salariu in realitate, are ramasitele unui venit al cabinetului.poti avea si bani multi in acest venit, e clar, insa banii trebuiesc cheltuiti cat mai riguros.nimic rau, nimic incorect aici ,insa, platim impozit la stat parca am fi comercianti, la sanatate suntem primii, asa, ca sa dam exemplu cred, la pensii ce sa mai spunem si nici acelea nu vor fi cine stie ce.si nu am spus nimic de consumurile cabinetului. au mai spus-o si altii, nu aude nimeni sau mai bine zis cine trebuie, medicul de familie ramane cu ceva din venitul cabinetului. o apa calduta atat cat sa nu fie tentatia prea mare sa se dezradacineze si/sau sa plece din sistem (si tara). cu draga inima l-as lasa pe presedintele CNAS sa administrezre un cabinet medical cu cel putin doi angajati (nu si medicul), cu toate cheltuielile de BAZA , nu avioane, de BAZA, cu, sa zicem ,10000 lei/luna.si sa faca asta luna de luna.si sa incerce sa se mai si dezvolte. sa spuna si medicilor de familie reteta.
    daca CNAS ar fi ramas la o cota de piata de 35 % asa cum s-a preconizat in 2011 cand trebuiau sa intre pe piata cele 20 de societati de asigurare medicala private (alternative,regionale) probabil altfel se scria istoria. nu s-a mai pomenit nimic de asta, s-au perindat n guverne, n echipe la MS, CNAS, apar in media din ce in ce mai multe scandaluri in care sunt implicati mai-marii institutiilor, nimic nu se schimba in mod real nici pentru pacienti,nici pentru medici. vreau sa vad 2018 cu salarii “mari” la medicii si personalul sanitar bugetar, salarii mari peste tot. sa ramanem ceilalti chiar si asa, in conditia de astazi, la banii de acum, nu este o mare tragedie. adevarata durere este atitudinea cu urmari greu de anticipat , cea a CNAS in privinta modului in care se “nasc” (ca sa nu zic alta prostie) contractele anuale, aroganta cu care se fac aceste contracte, absurdul defapt, atitudine ce o sa goneasca inevitabil si in avalansa tot mai multi medici din sistemul medical romanesc.atitudinea CNAS in relatia cu medicii nu denota de asemenea decat aroganta si dezinteres. sunt bizare stirile in care sunt aratati medici specialisti romani care vor sa se intoarca in tara. greu cu actele, greu cu reintegrarea, formalitati stupide. simpatic este numarul acestora : la 20-30 medici reveniti, colegiul numara 2000-2500 plecari pe an. la medici. la asistente si ingrijitoare nu se cunoaste magnitudinea exodului.mai sunt si ceva idealisti, patrioti, aranjati – vreo 10-15% din absolventi care raman in tara.restul- afara.la munca.platita bine.nu la fericire. la munca corect apreciata.
    ce va ramane din sistemul medical in urmatorii 5-10 ani ? oricum NIMENI din institutiile care patroneaza sistemul sanitar nu are vreo viziune a ceea ce va fi in viitorul nu foarte indepartat.nici nu au cum.plutesc la varf de piramida atat de sus , incat, la baza nu mai vad . praf si…atat.
    PS : gresit – vor fi medici. indieni, pachistanezi, chinezi, din Moldova, fostele republici ruse, Siria, Iraq,Iran,etc – nimic rau in asta , este o lume noua , in schimbare, in evolutie.sigur vor invata cum se spune in romaneste : “sunt medic in Romania”. si asta o vor spune copiilor si nepotilor nostri.vor fi spitale. regionale. in colt de tara nu este nevoie, va veni SMURDUL si va cara tot poporul spre spitalele regionale. de celelalte, pline de egrasie , gandaci, soareci, chlamidia, colli, alte ramasite de igiena si competenta – ce sa mai spunem … decat sa speram in a nu stiu cata renovare pe bani fabulosi, pe banii nostri. vor fi si bani – cei promisi acum de ministerul muncii.

Lasa un raspuns