Ministrul Sanatatii: Am semnat un nou ordin privind stabilizarea pretului la medicamente pe procedura de nevoi speciale

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a anuntat ca institutia pe care o conduce a revizuit cadrul legislativ pentru asigurarea necesarului de medicamente pentru pacientii din Romania. “Asa cum am declarat vineri, am semnat luni doua importante ordine de ministru: un ordin de ministru privind modalitatea de stabilire a pretului pe procedura de nevoi speciale si un ordin de ministru cu privire la definirea si verificarea implementarii obligatiei de serviciu public”, a declarat Florian Bodog.

Conform noilor reglementari, detinatorii de autorizatie de punere pe piata au obligatia sa garanteze permanent respectarea obligatiei de serviciu public prin asigurarea unui stoc minim egal cu rulajul mediu lunar, pentru fiecare medicament pentru care detin autorizatia de punere pe piata in Romania. Distribuitorii en-gros trebuie sa asigure permanent respectarea obligatiei de serviciu public prin constituirea de stocuri asiguratoare egale cu rulajul mediu lunar, pentru fiecare medicament pe care il distribuie. De asemenea, acestia au obligatia de a onora orice comanda justificata primita de la unitatile sanitare si farmaciile cu care se afla in relatii contractuale, in termenele de livrare. Unitatile sanitare si farmaciile au obligatia sa transmita comanda justificata catre distribuitorii en-gros cu care se afla in relatii contractuale, cel putin o data pentru fiecare distribuitor en-gros, pana la onorarea comenzii.

Ministrul Sanatatii a cerut directiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale sa monitorizeze permanent situatia rulajului medicamentelor pentru care s-a inregistrat disfunctionalitati in aprovizionare. Totodata, prin Ordinul de ministru care reglementeaza achizitia unor medicamente care sunt procurate prin procedura de nevoi speciale sunt introduse prevederi referitoare la termenele ce trebuie respectate de institutiile si structurile cu atributii in domeniu in vederea imbunatatirii procesului de asigurare a accesului pacientilor la medicamente furnizate pentru rezolvarea unor nevoi speciale.

De asemenea, in scopul de a asigura accesul populatiei la medicamente, se stabileste faptul ca in vederea achizitionarii medicamentelor pentru nevoi speciale, pentru care pretul propus este mai mare decat pretul minim, Ministerul Sanatatii poate aproba temporar pretul propus, pe perioada de valabilitate a autorizatiei de nevoi speciale.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 4.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns