Managerul Institutului Fundeni: Este nevoie de noi spitale in Romania

Dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni din Capitala, a declarat recent ca sistemul de sanatate romanesc are nevoie de noi unitati sanitare, ea subliniind necesitatea construirii de noi spitale in Romania. In opinia medicului, spitalele private contribuie semnificativ la degrevarea sistemului de stat de pacienti carora nu le poate oferi servicii medicale pe fondul personalului medical insuficient, dar si a subfinantarii.

“Sistemul de stat nu e pregatit sa asigure servicii medicale pentru toata populatia Romaniei. Anul trecut am facut 400 de angajari, iar bugetul spitalului este fix. Nimeni nu ne-a dat bani pentru aceste 400 de angajari. Este o cifra semnificativa pentru care unitatea medicala nu primeste bani in plus. In aceste conditii, eu trebuie sa refac bugetul si sa tai de undeva”, a declarat medicul.

Ea a subliniat ca noile spitale regionale care se vor construi in Romania vor avea probabil personal medical redistribuit de la alte unitati sanitare, acestea urmand sa inlocuiasca o parte dintre spitalele vechi. “Spitalele regionale vor fi populate cu personal din spitalele vechi. Alte spitale se vor inchide incet-incet. Nu s-a construit niciun spital nou de foarte multa vreme in aceasta tara. Sa speram ca se vor construi spitalele regionale. Privatul a ajuns sa acopere gauri majore in spitalele de stat. Cu infrastructura actuala din spitalele de stat nu ai cum sa concurezi cu spitalele din UE. Trebuie sa schimbam infrastructura si sa avem profesionisti pusi acolo unde trebuie. Unele spitale de stat sunt finantate mai mult decat trebuie, iar alte spitale sunt subfinantate. Finantarea nu este facuta unitar, iar infrastructura nu este suficienta astfel incat sa se asigure performanta. Trebuie sa punem accent pe profilaxie, pe educatia populatiei. Aceasta tara are nevoie de spitale, pentru ca din nefericire suntem o tara bolnava. Trebuie sa educam populatia sa mearga la doctor si sa se trateze”, a mai spus Carmen Orban.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns