CNAS: Alti 2.000 de pacienti cu hepatita C vor putea beneficia de tratamentul interferon free

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat ca a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fara interferon al hepatitei C cronice la adulti, subgrupul “pacienti cu ciroza hepatica decompensata cu VHC (scor Child B sau C)”. Contractul a fost semnat si de detinatorul autorizatiei de punere pe piata care furnizeaza tratamentul in Romania. Tratamentul pentru cei aproximativ 2.000 de pacienti eligibili va putea incepe dupa ce tratamentul care contine substantele active Ledipasvirum si Sofosbuvirum va fi inclus in Lista cuprinzand denumirile comuna internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, dar si dupa ce comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii va elabora protocolul terapeutic de prescriere. Pe baza protocolului aprobat de MS, comisia de experti de la nivelul CNAS va elabora formularul specific care va fi completat de medicul prescriptor la momentul eliberarii retetei. Ca urmare a renuntarii la mecanismul avizarii tratamentelor scumpe de comisiile de experti ale CNAS, nu va mai fi necesara nicio aprobare suplimentara pentru prescrierea retetei, potrivit institutiei.

Cura cu medicamentul mentionat anterior va dura 12 sau 24 de saptamani, in functie de starea clinica a pacientului, iar evaluarea rezultatului medical se va face la finalizarea tratamentului si dupa alte 12 saptamani. CNAS preconizeaza ca la inceputul acestei saptamani se vor finaliza negocierile pentru contractul cost-volum-rezultat vizand tratamentul fara interferon in cazul a 10.000 de pacienti eligibili cu hepatita cronica C, aflati in stadiile de fibroza hepatica F4 (ciroza compensata), F3 si F2 (cu anumite comorbiditati). In perioada 2016-2017 au fost semnate 11 contracte cost-volum, din care noua contracte pe aria terapeutica oncologie, un contract pe boli rare-purpura trombocitopenica idiopatica-si un contract pe aria terapeutica reumatologie. Din cele noua contracte incheiate pe aria terapeutica oncologie, patru contracte sunt consecinta reluarii procesului de negociere, a precizat CNAS.

Ultimul contract a fost semnat in data de 15 martie 2017, pentru indicatia de melanom malign inoperabil sau metastatic pozitiv la mutatia Braf V600, pentru combinatia Dabrafenibum si Trametinibum, acest din urma medicament urmand sa fie inclus in HG 720/2008, in baza contractului cost-volum. Pana la includerea acestui DCI si elaborarea protocolului terapeutic pe aceasta combinatie, detinatorul autorizatiei de punere pe piata suporta costul tratamentului cu Trametinibum pentru pacientii nou-diagnosticati, sustine CNAS.

Cu exceptia Trametinibum, toate medicamentele aferente celor 11 contracte cost-volum sunt incluse in HG 720/2008. Medicamentele respective au protocol terapeutic si formular specific aferent, cu exceptia Enzalutamidum si Gefitinibum, a anuntat CNAS. Institutia a anuntat ca la ora actuala sunt in curs de semnare alte doua contracte cost-volum pe aria terapeutica oncologie, pentru Vemurafenibum, cu indicatie in monoterapia melanomului malign inoperabil sau metastazic pozitiv la mutatia Braf V600, respectiv pentru Nivolumabum, cu indicatie in monoterapia melanomului avansat (nerezecabil sau metastatic) la pacientii adulti. Dupa semnarea contractelor, tratamentul cu medicamentele mentionate va putea incepe dupa parcurgerea etapelor de reglementare, a anuntat institutia.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (3 voturi, media: 3.33 din 5)
Se încarcă...

2 Raspunsuri la “CNAS: Alti 2.000 de pacienti cu hepatita C vor putea beneficia de tratamentul interferon free”

 1. PRICOPI COSTACHI A spus:

  Am F3 ce trebuie sa fac ca sa beneficiez de tratament gratuit fara interferon.Multumesc

  • Ghidcabinet.ro A spus:

   Buna ziua,
   Va rugam sa luati legatura cu medicul specialist pentru mai multe informatii. Acesta va va intocmi un dosar pe baza analizelor medicale. Deocamdata nu exista informatii cu privire la data cand se vor incepe tratamentele, insa este bine sa fiti informat din timp. Va dorim multa sanatate!

Lasa un raspuns