Bugetul CNAS pe 2017, in crestere cu peste 10%

Bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) este mai mare cu 10,42% in 2017, comparativ cu anul trecut, potrivit lui Augustus Costache, purtatorul de cuvant al institutiei. Bugetul alocat in acest an CNAS este de 5,8 miliarde de euro. Potrivit purtatorului de cuvant al CNAS, masura prin care pensionarii nu mai sunt obligati sa plateasca contributia CASS la bugetul FNUASS nu a avut un impact asupra bugetului institutiei, fiind alocate din alte surse fonduri in valoare de 1,77 miliarde de lei.

Augustus Costache a declarat marti ca in acest an bugetul alocat de CNAS medicinei primare creste cu 8,33%. Punctul per capita va fi majorata de la 4,6 la 4,8 lei, iar punctul per serviciu de la 2,1 la 2,2 lei in cazul medicinei primare. In cazul medicilor specialisti, bugetul alocat creste cu 13,25%, iar punctul per serviciu creste de la 2,1 lei la 2,2 lei. Bugetul alocat medicinei de ambulatoriu creste cu 9,36%, potrivit reprezentantului CNAS, iar cel alocat spitalelor cu paturi este majorat in acest an cu 5,63%. Bugetul alocat ingrijirilor la domiciliu creste cu 14,49%, cel alocat produselor farmaceutice, materialelor sanitare si dispozitivelor medicale creste cu 3,48%, iar cel alocat programelor nationale cu scop curativ cu 24,14%.

In ceea ce priveste posibila comasare a cardului national de sanatate cu cartea electronica de identitate (CEI), Costache a declarat: “Aceasta comasare era prevazuta inca din legea 95/2006 si nu inseamna ca efortul financiar care s-a facut pentru realizarea cardului de sanatate si care a fost in mare parte din bani europeni a fost inutil. Sistemul informatic va fi acelasi. Doar cardul se va schimba. Schimbarea se va face treptat, deci vor circula simultan ambele documente”. El a precizat ca de la introducere obligativitatii completarii dosarului electronic de sanatate al pacientului, cand existau aproximativ 6 milioane de dosare ale pacientilor, in prezent s-a ajuns la aproximativ 10,5 milioane de dosare electronice.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns