CNAS: Avem un buget majorat cu 10,42% fata de anul anterior

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat ca bugetul institutiei pe anul 2017 a fost majorat cu 10,42%, comparativ cu 2016. Conform legii bugetului de stat pe anul 2017 aprobata de Parlamentul Romaniei, CNAS va dispune de fonduri de 28,81 de miliarde de lei, cu 2,72 miliarde de lei mai mult decat in anul precedent.

Institutia a precizat ca fondurile suplimentare vor fi directionate catre toate capitolele de cheltuieli pentru sanatate. Pentru produsele farmaceutice, materialele sanitare si dispozitivele farmaceutice este prevazuta o crestere de 3,48%. Fondurile suplimentare vor fi directionate spre medicamentele utilizate in programele nationale cu scop curativ (+24,14%), materialele sanitare specifice utilizate in programele nationale cu scop curativ (+8,58%), serviciile medicale de hemodializa si dializa peritoneala (+6,90%) si dispozitivele medicale (+6,88%).

Pentru serviciile medicale in ambulatoriu este prevazuta o crestere de 9,89%. Cresterea va viza atat asistenta medicala primara (+8,33%) si cea clinica de specialitate (+13,25%), cat si serviciile paraclinice (+9,36%), cele stomatologice (+5,96%) si cele din centrele medicale multifunctionale (+14,47%). Pentru serviciile unitatilor sanitare cu paturi este prevazuta o crestere de 5,63%. Pentru ingrijirile medicale la domiciliu este prevazuta o crestere cu 14,49%.

CNAS a precizat ca vor creste si transferurile de la bugetul de stat necesare acoperirii majorarilor salariale din unitatile sanitare cu paturi, prevazute de Legea 250/2016. Se vor diminua insa cu 34,77% fondurile alocate prestatiilor medicale acordate in baza documentelor internationale, deoarece a fost depasit varful de plata a obligatiilor financiare scadente. CNAS este autorizata sa incheie contracte in limita creditelor de angajament de 3,09 miliarde de lei pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat. Aceste credite de angajament vor permite finalizarea negocierilor demarate pentru ariile terapeutice oncologie si hepatite virale cronice.

“Bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pe anul 2017 este constituit echilibrat, iar majorarea finantarii cheltuielilor se bazeaza pe estimarea cresterii veniturilor din contributiile de asigurari de sanatate si va permite un acces mai bun al asiguratilor la serviciile de sanatate”, a declarat Radu Tibichi, presedintele CNAS.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

 

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns