600 de bebelusi se nasc anual in Romania cu probleme de auz

Peste 600 de bebelusi se nasc anual in Romania cu probleme de auz, atrag atentia asociatiile care reprezinta copiii cu probleme de auz din tara noastra. Reprezentantii acestor organizatii au subliniat ca este necesara deblocarea de urgenta a achizitiei aparatelor de testare auditiva pentru nou-nascuti. Pe 25 februarie a fost celebrata si in Romania Ziua Internationala a Implantului Cohlear. Cu aceasta ocazie, asociatiile de parinti cu copii cu implant cohlear au subliniat necesitatea efectuarii screening-ului auditiv neonatal sub indrumarea unui audiolog, efectuarii screening-ului auditiv in gradinite, dar si introducerea posibilitatii inlocuirii procesoarelor dupa 5 ani de utilizare. S-a solicitat, de asemenea, decontarea serviciilor de logopedie de catre CNAS, oferirea de catre toate centrele de implant cohlear a unor servicii complete de diagnosticare, partea chirurgicala si recuperarea auditiv-verbala, dar si incadrarea copiilor cu implant cohlear intr-un grad de handicap care sa le ofere parintilor posibilitatea de a-i insoti la sedintele de logopedie.

“Cu cat varsta de implantare este mai mica, cu atat reeducarea se face mai bine si copilul va fi mai usor integrat in societate”, a declarat Adriana Neagos, medic primar ORL, in cadrul unei conferinte organizata cu ocazia Zilei internationale a implantului cohlear. Ministerul Sanatatii a demarat anul trecut un program prin care sa fie cumparata aparatura necesara, astfel incat toti bebelusii sa fie testati la nastere. Cu privire la programul demarat de Ministerul Sanatatii, Oana Geambasu, fost consilier al ministrului Sanatatii Vlad Voiculescu, a declarat in cadrul conferintei ca “licitatia s-a incheiat, dar ofertele nu au fost evaluate si nu s-a stabilit cine e castigatorul. Nu s-a mers mai departe, de aproximativ 2 luni acest proiect este blocat”.

Implantul cohlear este singura sansa a copiilor cu probleme de auz de a avea o viata normala. Este motivul pentru care parintii le solicita autoritatilor din Ministerul Sanatatii sa deblocheze achizitia aparatelor de testare auditiva pentru nou-nascuti. Dupa testarea din maternitati, toti bebelusii ar trebui reevaluati periodic, iar daca este cazul ar trebui sa primeasca implantul cohlear cel tarziu in jurul varstei de 12 luni.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

           

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns