Initiativa fara Tutun: A existat o crestere a consumului in baruri si restaurante dupa introducerea legislatiei impotriva fumatului

Un studiu realizat de Initiativa 2035 Fara Tutun atrage atentia ca in restaurante si baruri consumul a crescut dupa introducerea noii legislatii impotriva fumatului. Organizatia a solicitat de la ANAF date fiscale pentru a determina impactul real pe care l-a avut introducerea legii care interzice fumatul in spatii inchise (Legea 15/2016) asupra comerciantilor. La baza analizei au stat date financiare pentru o perioada de sase luni inainte de momentul intrarii in vigoare a legii si sase luni dupa momentul intrarii in vigoare a legii, pentru a nu se produce erori, avand in vedere ca se inregistreaza o sezonalitate a consumului, cu varfuri in lunile septembrie, decembrie, martie si iunie. Concluzia studiului este ca a existat o crestere a consumului in perioada care a urmat introducerii legii.

Conform cercetarii, cifra de afaceri a barurilor a crescut in medie cu 5,1% la sase luni dupa aplicarea legii, comparativ cu cifrele inregistrate in ultimele sase luni inainte de lege. Cifra de afaceri a barurilor a crescut in medie cu 10,6% la sase luni dupa aplicarea legii, comparativ cu cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, varfurile de consum sunt constante, ele mentinandu-se si dupa aplicarea legii, sustine cercetarea.

Cifra de afaceri a restaurantelor a crescut in medie cu 9% la sase luni dupa aplicarea legii 15/2016, comparativ cu cifrele inregistrate in ultimele sase luni inainte de lege. De asemenea, cifra de afaceri a restaurantelor a crescut in medie cu 19,8% la sase luni dupa aplicarea legii, comparativ cu cea inregistrata in ultimele sase luni inainte de lege. Si in cazul restaurantelor, varfurile de consum au fost constante, ele mentinandu-se si dupa aplicarea noii legislatii, conform cercetarii.

Peste 300 de organizatii non-guvernamentale au aderat la Initiativa 2035 Fara Tutun, reprezentantii Initiativei realizand Strategia Nationala Multisectoriala pentru prevenirea si reducerea consumului de tutun, dependentei de nicotina si expunerii la fumul de tutun 2017-2035.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns