73% dintre fumatorii romani sustin politicile care au ca scop reducerea consumului de tutun in Romania

ajutor-fumat-602x402Potrivit unui studiu realizat in luna octombrie a anului trecut, 73% dintre fumatorii romani sustin politicile care au drept scop reducerea consumului de tutun in Romania. Cercetarea, realizata de compania Mercury Research, a fost realizata pe un esantion de 1.000 de respondenti, reprezentativ la nivel national pentru populatia de peste 18 ani (608 respondenti din mediul urban si 392 respondenti din mediul rural).

Studiul a evaluat cantitativ atat aspecte epidemiologice, legate de prevalenta declarata a fumatului in randul populatiei, cat si aspecte legate de comportamentul fumatorilor, perceptiile legate de fumatul pasiv, gradul de sustinere al initiativelor care reglementeaza promovarea produselor din tutun, precum si opiniile asupra legislatiei de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise, la aproximativ 7 luni de la aplicare.

Cercetarea arata un nivel de sustinere fara precedent pentru politicile care vizeaza reducerea consumului de tutun in randul populatiei (85%) si nivelul de sustinere chiar mai ridicat decat inainte de adoptare (80%) pentru legea care a interzis fumatul in spatiile publice inchise (Legea nr. 15/2016). In Romania, fumatorii isi protejeaza mai mult casa de fumul de tigara decat masina. Trei sferturi dintre fumatori evita sa fumeze in casa. Persoanele care au absolvit cel mult 8 clase fumeaza mai frecvent in casa (40%) decat ceilalti fumatori. Aproximativ jumatate dintre fumatori (54%) nu fumeaza in masina. Acest obicei se regaseste mai degraba in randul barbatilor fumatori (51% fumeaza in masina) decat al femeilor (doar 27% dintre fumatoare).

Fumatorii sunt in mare parte de acord ca fumatul pasiv afecteaza sanatatea celor din jur (93%), iar copiii sunt mai afectati de acesta decat adultii (95%). Aproape trei sferturi dintre fumatori (74%) considera ca nu este normal sa se fumeze in parcuri sau in apropierea locurilor de joaca pentru copii. Femeile sustin intr-o masura mai mare decat barbatii ca fumatul secundar ii afecteaza pe ceilalti sau ca nu ar trebui sa se fumeze in parcuri sau in apropierea locurilor de joaca pentru copii. Mai mult de jumatate dintre romani (53%) cred ca pachetele atractive, reclamele si promotiile atrag in general copiii si tinerii. Sub o treime din populatie (30%) considera ca reclamele la produsele din tutun sunt necesare.

Politicile nationale anti-fumat care au ca scop reducerea consumului de tutun in Romania sunt aprobate de majoritatea populatiei (85%). Desi nivelul de sustinere este mai mare in randul nefumatorilor (91%), aproape trei sferturi dintre fumatori (73%) ar fi de acord cu astfel de politici. In randul fumatorilor, sustinerea vine mai mult din partea celor care consuma intre 10 si 20 de tigari pe zi. Politicile anti-fumat care au drept scop reducerea consumului de tutun sunt sustinute intr-o mai mare masura de persoanele cu varsta de peste 56 de ani si de locuitorii din mediul rural. Aproape doua treimi dintre romani (62%) ar fi de acord cu interzicerea comercializarii tutunului.

O mare parte din populatia Romaniei (80%) este de acord cu legea care interzice fumatul in spatiile publice. Nivelul de sustinere este mai ridicat in randul nefumatorilor, dar aproape doua treimi dintre fumatori (63%) sunt de acord cu aceasta.

Conform estimarilor, fumatul provoaca aproximativ 42.000 de decese anual in Romania. Potrivit proiectului Initiativa 2035 fara Tutun, care reuneste peste 300 de organizatii non-guvernamentale din tara noastra, este nevoie de continuarea politicilor care vizeaza reducerea consumului de tutun in randul populatiei. Principalul obiectiv al acestui proiect este ca generatia care se va naste in 2017 sa fie nefumatoare la varsta maturitatii, in 2035. In cadrul acestui program a fost elaborata Strategia Nationala Multisectoriala pentru prevenirea si reducerea consumului de tutun, dependentei de nicotina si expunerii la fumul de tutun 2017-2035, document apreciat inclusiv de Comisarul European pentru Sanatate si Siguranta Alimentara.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Un raspuns la “73% dintre fumatorii romani sustin politicile care au ca scop reducerea consumului de tutun in Romania”

  1. Boboc Valentina A spus:

    cu alcolul ce facem?ucide mai mult decat fumatul!

Lasa un raspuns