Concursul pentru managerii de spitale devine public si se va baza pe sustinerea unui proiect de management

paturi-spitalMinisterul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un Ordin al ministrului Sanatatii privind aprobarea Regulamentului de organizare si desfasurare a concursului pentru ocuparea functiei de manager din spitalele publice din reteaua proprie a MS. Noua procedura de concurs va consta in sustinerea publica a unui proiect de management pe o tema aleasa din cinci domenii prioritare ale managementului spitalicesc si adaptata la problemele spitalului unde se candideaza. In prezent, concursul de selectie presupune o proba teoretica constand in rezolvarea unor teste-grila din legislatia specifica spitalului public si din management sanitar, prezentarea unui proiect de management in fata unei comisii formata din membri ai consiliului de administratie al spitalului si un eventual interviu de selectie.

Prezentarea proiectului de management se va face pe durata a maximum 20 de minute si va fi urmata de un interval de raspuns la intrebari. Comisia de concurs va adresa suficiente intrebari fiecarui candidat pentru a permite evaluarea proiectului de management si abilitatile manageriale ale candidatilor. Ordinul de ministru contine si modele de grila generala de evaluare a proiectului de management si de fisa de evaluare a abilitatilor manageriale. Partea teoretica de legislatie si management sanitar va fi evaluata prin intrebarile care pot fi adresate de catre comisia de concurs candidatilor din bibliografia publicata odata cu anuntul de concurs.

In urma sustinerii proiectului de management, membrii comisiei de concurs stabilesc nota finala ca media aritmetica intre nota acordata pentru evaluarea proiectului de management si nota privind evaluarea abilitatilor manageriale ale candidatului. In vederea asigurarii transparentei privind modul de desfasurare a concursului, proiectele de management ale candidatilor se publica pe site-ul spitalului unde se organizeaza concursul, cu cel putin 5 zile inainte de data sustinerii publice iar mass media precum si orice persoana poate participa la sustinerea publica cu conditia de a-si anunta intentia prin email la adresa mentionata in anuntul de concurs si cu privire la care a obtinut confirmarea de participare.

Mai mult, orice persoana poate adresa intrebari candidatilor cu conditia ca aceste intrebari sa fie adresate prin email la adresa din anuntul de concurs cu cel putin 24 de ore inainte de data probei. In cazul in care din partea persoanelor interesate sunt primite mai mult de trei intrebari, comisia de concurs alege prin tragere la sorti 3 intrebari dintre cele care au legatura cu proiectul de management. In vederea profesionalizarii evaluarii candidatilor care participa la concurs, din cadrul comisiei de concurs vor face parte, pe langa presedintele consiliului de administratie, si doua persoane avand expertiza teoretica sau practica in domeniul managementului sanitar (fie experienta de minim 3 ani ca manager de spital, fie calitatea de cadru didactic universitar in specialitatea management sau sanatate publica si management sanitar). Reprezentantul ales al asociatiilor de pacienti din cadrul consiliului de etica al spitalului unde se organizeaza concursul va avea calitatea de observator fara drept de vot si notare in cadrul comisiei de concurs insa va putea adresa intrebari candidatilor, potrivit MS.

Comisia de solutionare a contestatiilor nu mai este numita de Ministerul Sanatatii ci, pentru a asigura o organizare unitara a concursului, tot de catre consiliul de administratie al spitalului, cel care numeste si comisia de concurs. Pentru a facilita exercitarea dreptului la contestatii, sustinerea publica a proiectului de management va fi inregistrata audio-video.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns