Acord de colaborare intre Departamentul pentru Situatii de Urgenta si Crucea Rosie

img_5127Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU) a semnat recent un protocol de colaborare cu Societatea Nationala de Cruce Rosie. Semnarea protocolului are in vedere prevenirea si interventia in caz de dezastre si a avut loc in prezenta Altetei Sale Regale Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, Presedintele Crucii Rosii Romane, dar si a lui Raed Arafat, seful DSU si a directorului general al Crucii Rosii, Ioan Lefter. Protocolul este menit sa intareasca colaborarea deja existenta la nivelul Ministerului Afacerilor Interne si era necesar in contextul noii legislatii care reglementeaza managementul situatiilor de urgenta pe tipuri de risc. Potrivit acordului, Crucea Rosie Romana va organiza si va desfasura in comun cu DSU si cu structurile aflate in coordonarea acestuia activitati de pregatire si preventie pentru limitarea efectelor dezastrelor la nivelul tarii.

“Avand in vedere experienta si capacitatea de interventie individuala, in perioada urmatoare cele doua institutii isi vor armoniza mecanismele de alarmare, comunicare si de interventie, astfel incat capacitatea de reactie sa creasca, iar populatia sa beneficieze de un ajutor specific cat mai eficient in cazul manifestarii unor dezastre majore pe teritoriul tarii”, a declarat Ioan Lefter, directorul general al Crucii Rosii.

“Rolul Crucii Rosii Romane in raspunsul la dezastre este unul istoric si necesita a fi bine definit, stabilind locul acestei structuri extrem de importante ca parte complementara cu structurile de interventie aflate sub coordonarea DSU. Acest protocol ne permite stabilirea unor planuri de actiune comune cu DSU pe segmentele unde implicarea Crucii Rosii Romane poate aduce o valoare adaugata sistemului integrat de raspuns la dezastre”, a precizat si Raed Arafat.

Prin organizarea sa teritoriala, atat ca resurse umane, cat si logistice, Crucea Rosie Romana poate asigura un raspuns prompt inca din primele ore de la producerea unui dezastru. Capacitatea operationala a Crucii Rosii cuprinde: detasamente formade din voluntari specializati in acordarea primului ajutor de baza, logistic si a suportului psihologic, depozite de interventie in caz de dezastre (Bucuresti-depozitul central si Oradea, Alba Iulia, Tulcea, Targoviste, Bacau, Iasi, depozitele zonale fiind dotate cu materiale necesare acordarii de asistenta umanitara de urgenta pentru 5.000 de persoane) si mini-depozite la nivelul fiecarei filiale de Cruce Rosie dotate cu materiale de stricta necesitate necesare acordarii de asistenta umanitara de urgenta pentru minimum 50 de persoane.

Crucea Rosie Romana are o experienta de peste 140 de ani de interventie la dezastre. In 2015, Crucea Rosie a asigurat peste 60 de interventii de urgenta prin care s-a oferit sprijin material peste 29.500 de persoane, iar peste 30.000 de romani localizati in zone de risc au beneficiat de programe de informare despre cum sa se comporte in caz de dezastru. In acelasi timp, circa 32.000 de persoane au fost pregatite pentru acordarea primului ajutor, iar 7.600 au beneficiat de servicii de prim ajutor.

Autor: Daria Finica, Foto: Crucea Rosie.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns