Ministerul Sanatatii: Durata rezidentiatului pentru mai multe specializari va fi marita

rezidentiatMinisterul Sanatatii a anuntat ca durata rezidentiatului pentru mai multe specializari urmeaza sa fie marita la perioada de dinainte de anul 2010. Conform institutiei, o serie de specialitati a caror durata a fost redusa in anul 2010 au fost aduse acum la standarde europene. Mai multe comisii de specialitate ale Ministerului Sanatatii au solicitat armonizarea curiculelor de pregatire cu cele europene, ceea ce a dus la decizia de a reveni la duratele de pregatire avute anterior anului 2010 sau majorarea duratei de pregatire. In opinia specialistilor, majorarea este sustinuta de faptul ca si in celelalte tari ale UE exista o tendinta generala in acest sens, tendinta agreata si de Uniunea Europeana a Medicilor Specialisti.

Cateva dintre specialitatile la care creste durata rezidentiatului sunt: Chirurgie toracica (de la 5 ani la 6 ani), cardiologie, (de la 5 ani la 6 ani), endocrinologie (de la 4 ani la 5 ani), gastroenterologie (de la 4 ani la 5 ani), geriatrie si gerontologie (de la 4 ani la 5 ani). Intreaga lista a specialitatilor se regaseste in Ordinul nr. 1109/2016 pentru modificare Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1.509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala. Demersul Ministerului Sanatatii de revizuire a duratelor de pregatire a fost sustinut si de Colegiul Medicilor din Romania, a precizat institutia.

O alta noutate este infiintarea specialitatilor care vizeaza patologia pediatrica. Astfel, au fost create noi specialitati: cardiologie pediatrica, gastroenterologie pediatrica, nefrologie pediatrica, oncologie si hematologie pediatrica, pneumologie pediatrica. Curricula pentru aceste noi specialitati este in curs de elaborare, avand trunchi comun cu specialitatea pediatrie in primii ani. Pentru medicina dentara s-a infiintat la solicitarea Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, specialitatea de pedodontie, cu o durata de pregatire de 3 ani. Anul acesta concursul de rezidentiat va avea loc in data de 20 noiembrie in centrele universitare din Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara, cu clasificare unica pe tara.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns