Colegiul Medicilor: Ordonanta de urgenta care vizeaza managerii de spitale incalca principiile democratice si academice

colegiul_medicilor_sigla1Colegiul Medicilor din Romania (CMR) sustine ca Ordonanta de urgenta privind profesionalizarea managementului spitalelor incalca principiile democratice si academice. CMR a anuntat ca sustine valorile si traditiile scolii medicale romanesti si mentinerea acesteia “in afara deciziilor politice brutale”.

“Consideram ca politicul, fie de extrema stanga, dreapta, de centru sau tehnocrat, nu trebuie sa intervina prin masuri juridice populiste in scoala de medicina romaneasca, in traditia si in sistemul sau de valori perene. Rolul politicientilor este sa ia acele masuri care sa determine alocarea unor resurse financiare corespunzatoare, aparitia de noi si moderne unitati medicale, iar medicii sa ramana ori, dupa caz, sa se intoarca in tara. Atragem atentia asupra faptului ca, pana in momentul actual, peste 14.000 de medici romani au ales sa plece din tara”, potrivit Colegiului Medicilor din Romania.

Reprezentantii Colegiului sustin ca ordonanta de urgenta ingradeste activitatea in invatamantul medical si incalca principiile democratice, deontologice si academice ce stau la baza invatamantului universitar si postuniversitar. “Spitalele clinice din Romania au nevoie de coordonarea unor specialisti cu competente didactice si medicale care sa continue procesul firesc de formare si perfectionare medicala”, potrivit CMR.

“Atragem atentia ca Ordonanta de Urgenta nr. 79/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii prin care sunt introduse masuri suplimentare in ceea ce priveste activitatea persoanelor care exercita functii de conducere la nivelul spitalelor si al serviciilor de ambulanta judetene si al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov a fost adoptata de Guvern fara sa se tina cont de semnalul de alarma tras de rectorii Universitatilor de Medicina si Farmacie (Consiliul National al Rectorilor) si de Asociatia Decanilor Facultatilor de Medicina din Romania (ADFMR) potrivit carora prin adoptarea acestei OUG se incalca grav principiile democratice, deontologice si academice ce stau la baza invatamantului universitar si postuniversitar, dar si a activitatii medicale din Romania, conducand astfel la separarea formarii si exercitarii profesionale, periclitand totodata dreptul la recunoastere automata a statului profesiei de medic. Totodata, mentionam ca Legea nr. 95/2006 prevedea deja ca managerii de spitale pot fi persoane fizice sau juridice, absolvente ale unei institutii de invatamant superior si ale unor cursuri de perfectionare in management sau management sanitar, singurele excuse de la regula fiind spitalele universitare, implicate direct in procesul de instruire a studentilor la medicina si a medicilor rezidenti”, a mai precizat Colegiul Medicilor.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns