Ministerul Sanatatii: Vom ieftini in trepte medicamentele, pentru a evita o criza

ministerul-sanatatiiMinistrul Sanatatii a lansat miercuri in dezbatere publica o serie de masuri in privinta preturilor medicamentelor eliberate pe baza de reteta, prin care sa se asigure accesul pacientilor la tratamente. “Ieftinim o serie de medicamente si avem grija ca pacientii romani sa nu ramana fara medicamentele esentiale stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu.

Prima masura care ar urma sa fie pusa in practica incepand din data de 1 martie 2017 este ieftinirea in trepte a medicamentelor, potrivit ministrului. Aceasta politica de ieftinire treptata este adoptata pentru a evita noi crize a medicamentelor, a mentionat el. “Politica de pret din ultimii ani a facut ca unele medicamente sa ajunga atat de ieftine, incat producatorii nu le mai aduc in Romania si atunci tratamentele dispar din farmacii si spitale. Ca sa protejam pacientii romani, vom introduce o ieftinire in trepte pentru medicamentele iesite de sub patent: 10% in primul an, 10% in al doilea an si 15% in al treilea an, dupa trei ani ajungandu-se la o ieftinire de 35%”, a declarat ministrul.

Aceasta ieftinire se va aplica medicamentelor pentru care patentul a expirat (off-patent). Pentru restul medicamentelor prescrise cu reteta, procedura de calculare a pretului ramane neschimbata, bazandu-se pe cel mai mic pret european dintr-un cos de 12 tari, anunta MS. Procedura de actualizare a preturilor va incepe in aceasta luna, odata cu intrarea in vigoare a normei legale.

O a doua masura anuntata de ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, se refera la introducerea unei metode diferite de calcul al pretului pentru medicamentele esentiale din lista stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care sunt compensate 100% in Romania. Astfel se va preveni disparitia de pe piata a medicamentelor esentiale. “Daca un medicament generic este pe lista esentiala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii si este compensat 100% in Romania, atunci ne vom asigura ca el este disponibil pentru pacientii romani printr-o noua metodologie de pret. Vorbim de un numar de 56 de medicamente, adica aproximativ 5% din totalul existent in Romania”, a mai declarat ministrul Sanatatii. Majoritatea acestor medicamente reprezinta medicamente ieftine, peste 50% din ele avand preturi sub 50 de lei. Sunt medicamente destinate unor boli frecvente cum ar fi cele de inima sau cancerul. Fiind vorba despre medicamente compensate 100% pacientii nu vor trebui sa plateasca nimic in plus, potrivit MS.

Conform Ministerului Sanatatii, “exportul paralel, o afacere legala in Europa, dar imorala pentru pacientii romani, va putea fi limitat printr-o a treia masura anuntata de ministrul Sanatatii-monitorizarea stocurilor de medicamente gratuite si compensate. Distribuitorii si farmacistii vor fi obligati sa raporteze zilnic stocurile de medicamente gratuite si compensate intr-un sistem electronic securizat si dezvoltat de Serviciul de Telecomunicatii Speciale”. “Daca stocurile ating un prag critic, Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului vor primi alerte”, a mai declarat ministrul.

A patra masura anuntata de Voiculescu consta in lansarea site-ului www.medicamentelipsa.ro, in varianta de teste deocamdata. Pacientii vor putea semnala daca nu gasesc un anumit medicament in farmacie sau in spital. In felul acesta autoritatile vor putea avea informatii cu privire la nevoile pacientilor. Site-ul ar urma sa fie complet operational in cateva saptamani. Proiectele de acte normative care vizeaza aceste masuri au fost puse in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Se încarcă...

Lasa un raspuns