Terapia cu celule stem mezenchimale, utilizata in boli articulare

galwhartonTerapia cu celule stem mezenchimale este utilizata, in premiera in Romania, pentru tratarea bolilor articulare. Noua terapie a fost aplicata de medici de la Centrul Medical Provita din Bucuresti, ea avand utilizari si in medicina estetica. Noua terapie, supranumita Lipogems, este un instrument destinat medicinei regenerative. Metoda poate fi utilizata cu succes pentru vindecarea ranilor complexe, a arsurilor, a modificarilor degenerative a articulatiilor, pentru reconstructia tesutului osos si cartilaginos, in cazul degenerarii discurilor intervertebrale, precum si in chirurgia plastica si medicina estetica.

Tehnologia se bazeaza pe faptul ca aceste celule stem mezenchimale au capacitatea de a se transforma in diverse tipuri de celule specializate precum cartilaj, muschi, oase, tendoane, ligamente si tesut adipos. De asemenea, stopeaza procesele de cicatrizare, cresc vascularizarea, opresc procesul de moarte celulara datorat hipoxiei si sporesc capacitatea naturala a tesutului de a se regenera. De asemenea, conform medicilor, detin proprietati antiinflamatorii si bactericide.

“Lipogems este un tesut adipos purificat si prelucrat mecanic pentru a se transforma in celule stem mezenchimale. Acest tesut adipos este preluat de la pacient prin liposuctie fin aspirativa, o procedura usoara si fara durere. Celulele prelucrate sunt apoi implantate in zonele afectate, imbunatatind procesele naturale de regenerale a organismului”, a explicat dr. Ovidiu Palea, medic specialist ATI si specialist interventii minim invazive.

Tehnologia poate trata modificari degenerative la nivelul articulatiilor si tendoanelor, entesopatii (cotul jucatorului de tenis si cotul jucatorului de golf, dar si genunchiul saritorului) sau reconstructia oaselor si cartilajelor.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns