Curtea de Justitie a Uniunii Europene: Sistemul german de stabilire a unui pret fix pentru medicamentele de baza, ilegal

-pills-Sistemul german de stabilire a unui pret fix pentru medicamentele pe baza de reteta incalca legislatia comunitara, a decis miercuri Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). Potrivit CJUE, sistemul german de fixare a preturilor medicamentelor eliberate pe baza de reteta constituie o restrictionare nejustificata a liberei circulatii a bunurilor deoarece ar putea restrictiona accesul pe piata germana a furnizorilor din alte state membre. Germania are reguli stricte cu privire la pretul medicamentelor, precum si cu privire la marjele pentru medicamentele pe baza de reteta pentru a se asigura ca micile farmacii nu sunt scoase de pe piata de rivali mai mari. Medicamentele de baza sunt disponibile astfel pe intreg teritoriul Germaniei, chiar si in zonele rurale. Judecatorii de la CJUE au respins insa argumentul ca preturile fixe asigura o mai buna distribuire geografica a farmaciilor. Ei sustin ca acordarea permisiunii farmacistilor de a-si fixa preturi proprii le-ar permite sa perceapa un pret mai mare pentru infiintarea unei farmacii in zonele indepartate. De asemenea, eliminarea sistemului ar putea incuraja farmaciile sa concureze intre ele pentru servicii si ar aduce costuri mai mici pentru pacienti. In Germania, dreptul de proprietate a unei farmacii apartine doar farmacistilor, iar numarul de farmacii pentru fiecare lant este limitat la patru.

Sursa: Agerpres, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

2 Raspunsuri la “Curtea de Justitie a Uniunii Europene: Sistemul german de stabilire a unui pret fix pentru medicamentele de baza, ilegal”

  1. Manolescu Irina A spus:

    Un indiciu sa identificam hotararea CJUE ne puteti da? Este util a fi citita intreaga motivare.

Lasa un raspuns