Conf. dr. Laurentiu Belusica: Cazurile de malpraxis trebuie facute cunoscute

resized-p3128525Conf. dr. Laurentiu Belusica, director medical al Spitalului Judetean de Urgenta Calarasi, a atras atentia marti in cadrul conferintei “Malpraxisul medical-raspunderea medicului si problemele sistemice”, eveniment organizat in Bucuresti, cu privire la o serie de aspecte care vizeaza reducerea riscului de aparitie a malpraxisului in activitatea medicala, cu accent pe activitatea medicilor din spitale. El a subliniat faptul exista multi factori care pot conduce la malpraxis, insa cazurile de malpraxis ar trebui facute cunoscute, astfel incat sa se evite aparitia unor situatii provenite din erori similare.

In opinia lui Laurentiu Belusica, ar trebui sa existe o profilaxie activa a malpraxisului in sistemul de sanatate. “Profilaxia malpraxisului a preocupat lumea medicala de peste 30 de ani. Factorii implicati in profilaxia malpraxisului medical sunt directi, pacientul si medicul curant, dar si indirecti, seful ierarhic al medicului, managerul unitatii sanitare, autoritatea de control, administratia si legislativul. Situatiile in care pacientul este de vina sunt foarte rare. Se recomanda pacientului ca niciodata sa nu mearga la doctor singur, ci insotit de o alta persoana. Pacientii au dreptul la o a doua opinie. Aceasta este o metoda profilactica foarte buna. De asemenea, legislatia ar trebui sa oblige medicul sau asistentul sa ii arate pacientului fiola pe care i-o administreaza. Medicul trebuie sa se spele pe maini inainte sa consulte pacientul, iar pacientul ar trebui sa ii atraga atentia daca nu o face. Pacientii trebuie sa inteleaga si sa intrebe pana inteleg suferinta pe care o au”, a declarat Beusica.

El a mentionat necesitatea existentei unor protocoale terapeutice generale, eventual la nivel national, dupa care sa isi desfasoare activitatea unitatile medicale, astfel incat sa se reduca la minimum riscul de malpraxis. “Medicul curant are un rol major in prevenirea malpraxisului. Protocoalele terapeutice trebuie cunoscute de toata lumea si trebuie urmate, Ele trebuie revazute si revizuite periodic. Din pacate, ele nu sunt universal valabile si recunoscute. In alte state exista protocoale generale, la nivel national, spre exemplu la internarea in spital in Marea Britanie. Formularele de consimtamant ar trebui sa fie unice la nivel national, pe specialitati. Completarea lor ar trebui sa fie olografa. Medicul trebuie sa ii explice pacientului inainte ca acesta sa isi dea consimtamantul. De asemenea, ar trebui sa existe o politica de cadre eficienta. Spitalul nostru are un deficit de personal de 42% in ceea ce priveste medicii”, a subliniat directorul medical al SJU Calarasi.

Laurentiu Belusica militeaza pentru introducerea garzilor cu o durata de 12 ore pentru reducerea la minimum a riscului de aparitie a cazurilor de malpraxis. “Sanatatea este un consumator de bani. Trebuie sa fie finantata corect. Serviciile de urgenta, spre exemplu, sunt niste consumatoare foarte mari de bani. Vrem garda de 12 ore. Este inuman in conditiile actuale, iar medicii risca sa greseasca! Cazurile de malpraxis trebuie facute cunoscute, nu ascunse sub pres!”, a mai afirmat medicul.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns