Ziua mondiala a donatorilor de celule stem hematopoietice, celebrata pe 17 septembrie

celule-stemZiua mondiala a donatorilor de celule stem hematopoietice este celebrata anual in intreaga lume pe 17 septembrie. Si Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) celebreaza aceasta zi, in cadrul campaniei “Doneaza o sansa la viata!”. Un eveniment din cadrul acestei campanii este organizat sambata, ora 12:00, in Parcul Drumul Taberei din Bucuresti. Cu aceasta ocazie, ministrul sanatatii, Vlad Voiculescu, si ambasadorii Registrului vor transmite mesaje de multumire donatorilor voluntari din intreaga lume, precum si tuturor celor care doresc sa devina donatori voluntari.

“Gasirea unui frate/sora de sange care sa fie perechea unui pacient care are nevoie de transplant de celule stem hematopoietice este ca gasirea unui ac in carul cu fan. Cei diagnosticati cu o boala grava de sange au nevoie de un transplant de celule stem, cat mai curand posibil. Pana in prezent, 112 romani care sufereau de boli grave de sange au fost transplantati cu celule stem hematopoietice de la donatori voluntari neinruditi, in centrele de transplant medular din Bucuresti, Timisoara si Targu Mures. Alti zeci de bolnavi asteapta ca un donator sa fie perechea lor si sa le dea o noua sansa la viata. Pentru jumatate dintre pacientii romani nu exista donator pereche niciunde in lume. Gasirea unui donator pereche este o cursa contracronometru, iar sansa lor de a gasi un donator este construirea Registrului cu donatorii voluntari inscrisi in Romania. Multumim celor care au donat si au dat viata mai departe!”, a declarat dr. Aurora Dragomiristeanu, directorul Registrului.

In Bucuresti, caravana Doneaza o sansa la viata! va fi prezenta zilnic intre orele 15:00-22:00 in parcurile: Drumul Taberei (in perioada 17-20 septembrie) si Alexandru Ioan Cuza (21-25 septembrie). In zona de la intrarea principala din Parcul Drumul Taberei si in zona “La Platani” din parcul Alexandru Ioan Cuza vor fi amplasate corturi publicitare si centrul mobil de donare, un autocar dotat cu echipamentele medicale necesare pentru recoltarea probelor de sange, iar persoanele care doresc sa se inscrie ca donatori vor putea fi testate pe loc si vor afla gratuit ce grupa de sange si ce tip de Rh au.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

 

 

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns