Prof. dr Catalina Tudose: Sistemul medical romanesc nu are servicii adaptate pentru pacientii cu Alzheimer

Conf_ Dr_ Catalina TudoseProf. dr. Catalina Tudose, presedintele Societatii Romane Alzheimer, a atras atentia ca sistemul medical romanesc nu are servicii medicale adaptate pentru pacientii cu dementa de tip Alzheimer. Cu ocazia evenimentului “Luna Internationala Alzheimer” organizat de Societatea Romana Alzheimer, medicul a subliniat faptul ca stigmatizarea pacientilor cu dementa in societate nu a scazut, iar familiile pacientilor au devenit din ce in ce mai putin increzatoare in sistemul medical.

“Stigmatizarea cu privire la dementa nu a scazut, ci chiar a crescut uneori. Educatia pentru recunoasterea simptomelor bolii si pentru ingrijirea pacientilor trebuie net imbunatatita. In societate sunt si foarte multe semne bune. Pacientii incep sa se prezinte in stadii moderate ale bolii, nu doar in stadii avansate. De obicei vin cei educati in stadii incipiente, insa in continuare aproximativ 40% din pacienti vin in stadii avansate”, a declarat medicul.

Aproximativ 47,5 milioane de persoane din intreaga lume sufera de dementa. Acest lucru inseamna ca la fiecare trei secunde mai este diagnosticat un caz. In Uniunea Europeana exista aproximativ 6,4 milioane de persoane cu dementa, iar numarul lor ar putea ajunge la 10 milioane in 2030. “Sistemul medical nu are pentru nicio specialitate servicii medicale adaptate pentru populatia varstnica si nici psihogeriatria pentru populatia cu Alzheimer. Strategia si Planul National pentru Dementa 2014-2020 nu au fost adoptate. Speram ca autoritatile sa le adopte. Neincrederea in sistemul medical cred ca a atins insa cote maxime. Toleranta familiilor si a pacientilor care ar trebui sa colaboreze cu sistemul a scazut. Aceasta neincredere fata de sistem este dublata de asteptari total nerealiste. Trebuie sa petrecem mult mai mult timp cu familiile pentru a ajunge la un diagnostic decat cu pacientul in sine, pe fondul reactiilor de furie si a dorintei de a gasi niste tapi ispasitori manifestata de familii. Reactiile de furie in fata pacientului sau invinovatirea echipei terapeutice in unele cazuri sunt coplesitoare. Trebuie sa acordam in prezent mult mai mult timp etapei de preconsiliere a familiei, inainte de evaluarea propriu-zisa a pacientului. Familia este disperata si ajunge in sistemul medical in care exista servicii medicale care nu sunt adaptate. De asemenea, exista o teama de medicamente care ne indreapta aproape spre Evul Mediu. Exista doua atitudini: ori medicatia este considerata toxica, ori ar trebui sa rezolve totul”, a mai spus prof. dr. Catalina Tudose.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 4.00 din 5)
Încarc...

2 Raspunsuri la “Prof. dr Catalina Tudose: Sistemul medical romanesc nu are servicii adaptate pentru pacientii cu Alzheimer”

  1. Dr. Gabriel Popa A spus:

    Ca medic de familie am început să aplic MMS-ul de cca 2 ani,dar este dificilă,cu adevărat,abordarea problemei cu pacientul sau chiar cu familia. Colaborarea cu medicul geriatru şi/sau psihiatru este absolut necesară,dar cred că este nevoie de mai mult,de un program naţional amplu.Aş fi interesat de Strategia despre care se vorbeşte în articol,oare unde poate fi citită ?

Lasa un raspuns