Plan national de masuri pentru diagnosticul si tratamentul melanomului, initiat de FABC si SNMF

cezar-irimiaFederatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) si Societatea Nationala de Medicina a Familiei (SNMF) au initiat un Plan national de diagnostic precoce, tratament si monitorizare a melanomului. Planul urmeaza sa fie inaintat Ministerului Sanatatii, cu scopul elaborarii unei strategii nationale de lupta impotriva melanomului si a implementarii acesteia, incepand cu 2017. Initiativa face parte din campania de informare si constientizare a pericolului melanomului “Un viitor fara pata”.

“SNMF si FABC propun Ministerului Sanatatii organizarea unei comisii speciale care sa stabileasca din punct de vedere tehnic metodologia de organizare a unui program complex de depistare precoce, tratament si monitorizare a melanomului. Este de dorit ca aceasta comisie sa conceapa normele dupa care sa functioneze acest program, astfel incat implementarea sa fie posibila incepand cu 1 aprilie 2017, odata cu intrarea in vigoare a noului Contract Cadru al CNAS. De acest program ar trebui sa beneficieze in prima faza persoanele care sunt la risc sa dezvolte melanom. De aceea, consultul initial la medicul de familie este important, intrucat acesta isi cunoaste foarte bine pacientii din lista si poate face o selectie corecta a celor cu risc crescut de a dezvolta maladia. Ne dorim ca prin aceste propuneri sa deschidem un dialog cu autoritatile, in beneficiul romanilor si pacientilor deja diagnosticati cu aceasta boala”, a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC.

In Romania, aproape o treime dintre cei care au fost depistati cu aceasta forma de cancer mor anual, aproximativ 350 de decese. Tara noastra inregistreaza o incidenta mare a melanomului. In ultimii 25 de ani, incidenta bolii a crescut de la 1,2 la 4,5 de cazuri de persoane diagnosticate cu melanom la 100.000 de locuitori. In perioada 2007-2012 inclusiv, incidenta oficiala a melanomului a crescut cu 0,5% la 100.000 de locuitori.

Depistarea precoce este cea mai buna metoda de reducere atat a mortalitatii, cat si a morbiditatii provocate de melanom. Depistat la timp, melanomul este vindecabil in 98% dintre cazuri. “Melanomul este o tumora ideala pentru un program de screening, deoarece modificarile pielii se pot observa cu ochiul liber sau cu o lupa simpla, ceea ce nu implica mari cheltuieli. In plus, istoria naturala a bolii este cunoscuta si nu este nevoie de o supracalificare medicala pentru a pune un diagnostic. Aparitia unor alunite noi, a unei alunite cu aspect mai mult sau mai putin neobisnuit, care se modifica rapid, ar trebui sa fie un semnal de alarma, pentru ca ar putea fi melanom. Orice schimbare a marimii, formei, culorii, reliefului sau alte evenimente, sangerarea, mancarimea, aparitia de cruste, ar trebui sa trimita pacientul catre medicul de familie”, a declarat dr. Daciana Toma, medic de familie si secretar in cadrul SNMF.

Astfel, printre masurile propuse de medici si de pacienti se numara: Organizarea unui screening-pilot la nivel national pe o perioada de cinci ani, dublat de campanii de informare si educare a populatiei, promovarea de catre Ministerul Sanatatii a mesajelor de interes general cu privire la pericolul expunerii la soare si riscului de melanom, campanii de informare in scoli, promovarea necesitatii prezentarii periodice la control a persoanelor aflate la risc, prin intermediul medicilor de familie, precum si facilitarea accesului pacientilor la testare. FABC si SNMF cer includerea preventiei melanomului in Contractul Cadru 2017, definirea metodologiei de efectuare a consultatiilor preventive, realizarea unei retele eficiente, functionale care sa cuprinda medicii de familie, dermatologii, oncologii, anatomopatologii si chirurgii si, nu in ultimul rand, infiintarea unui Registru de Melanom, in conditiile in care FABC si SNMF detin deja o aplicatie pentru un registru de cancer.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

 

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Încarc...

Lasa un raspuns