Ministerul Sanatatii: Analizele medicale nu sunt necesare pentru inscrierea copiilor la gradinita sau la scoala

ministerul-sanatatiiMinisterul Sanatatii ii anunta pe parinti ca analizele medicale nu sunt necesare pentru inscrierea copiilor la gradinita sau la scoala. Singurele documente necesare la inscrierea copiilor la gradinita sau scoala sunt adeverinta medicala de la medicul de familie si avizul epidemiologic. Analize suplimentare pot fi cerute de medicul de familie doar in cazul in care exista simptome de boala infectioasa la copil. Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei au stabilit anul trecut printr-un ordin comun documentele medicale necesare la inscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de invatamant in Romania. Aceste documente nu prevad rubrici pentru rezultatele analizelor medicale.

Potrivit MS, prezenta nazala si/sau faringiana a stafilococilor sau pneumococilor este frecventa si nu reprezinta in sine un pericol pentru sanatatea copilului. Ministerul Sanatatii le atrage atentia parintilor ca in acest caz nu este necesar tratamentul cu antibiotice. De asemenea, testele sau analizele medicale pentru gradinita nu sunt solicitate in mod expres de niciun document oficial sau act normativ. Ele nu au valoare epidemiologica, ceea ce inseamna ca nu pot fi interpretate astfel incat sa dea indicatii asupra unui pericol real la care sunt expusi ceilalti membri ai comunitatii scolare in care intra respectivul copil.

Ministerul Sanatatii subliniaza faptul ca efectuarea acestor teste sau analize, interpretate in mod superficial, poate deschide calea unui abuz constand in administrarea de antibiotice fara ca aceasta sa fie cu adevarat necesara. Administrarea de antibiotice poate perturba flora microbiana normala a copilului care primeste antibiotic, respectiv sa conduca la selectarea de germeni rezistenti la antibiotice ce pot fi ulterior transmisi mai departe in comunitate. Ministerul Sanatatii incurajeaza institutiile din domeniul sanitar, unitatile scolare si medicale sa informeze corect populatia despre lipsa beneficiilor unor asemenea testari. La fel de important este sa nu incurajeze folosirea antibioticelor pentru eradicarea unor germeni care exista in organism in mod normal, conform institutiei.

Autor: Daria Finica, Foto: Picasa.com.

Voteaza: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Nu a fost votat inca)
Încarc...

Lasa un raspuns